ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране иска да помогне на наводнените села

с. Богдан

Съдействие в наводнените карловски села е готова да окаже и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Това обяви пред БНР нейният председател Марин Гергов.

"Става дума за огледи в различни инфраструктурни съоръжения и да направим технически оценки на щетите така и някакви предписания за действия в краткосрочен план. И, разбира се, и за дългосрочен ще коментираме", поясни той.

По-рано днес пловдивският областен управител призова строителните фирми да предоставят под наем още техника за разчистването на наводнените карловски села. Необходими са не само тежки, но и малки машини, като за тяхното наемане ще плати държавата. 

Областният управител Ангел Стоев призова строителните фирми да предоставят под наем още техника за разчистването на наводнените карловски села. Необходими са не само тежки, но и малки машини, които да влязат в домовете на хората. Стоев уточни, че за предоставянето на механизацията е осигурено финансиране от държавата.

Търсят се спешно и транспортни фирми, които да осигурят ежедневното  извозване на 210 деца до училищата в Карлово. Той подчерта, че началото на учебната година е под въпрос, защото нито една фирма не е участвала в процедурата, обявена от общината. 

Продължават възстановителните дейности в най-тежко пострадалите от наводнението села в Община Каравелово – Богдан, Каравелово и Слатина. 120  строителни машини работят на терен и разчистват улиците и участват в  укрепването на речните корита.  

Продължават аварийните  работи за възстановяване на електрозахранването и водоподаването в засегнатите села като само в Слатина са отстранени напълно.

В Каравелово на 100 от домовете и сградите има ток, с изключение на уличното осветление. Причината е, че пороят е отнесъл стълбовете и за тяхното изграждане е необходимо време. В половината от селото вече има и вода, от ВиК-Пловдив уверяват, че до края на деня ще има и в останалата част.

В Богдан ток има в 70 на сто от къщите, а в половината има вода. 

На този етап водата все още не е годна за пиене.

Извършена е дезинфекция на улиците и всички публични пространства и обществени сгради, а от днес започва пръскане по домовете, за да не плъзнат зарази.

В разчистването на населените места днес отново работят над 120 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и ВВС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *