ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кирил Петков пристига на еднодневно посещение в Букурещ

Кирил Петков

Министър-председателят Кирил Петков пристига днес на еднодневно работно посещение в  Букурещ. В 11:15 часа той ще бъде посрещнат от румънския си колега Николае Чука пред главния вход на дворец "Виктория" (Министерски съвет). Двамата ще разговарят на четири очи, а след това ще водят пленарно заседание на двете делегации. Очаква се към тях да се присъедини и европейският комисар по транспорта Адина Вълян. 

Между двете страни ще бъде подписано споразумение за откриването ферибот на българо-румънската граница на ГКПП Русе – Гюргево, съобщава Аджерпрес. Във фокуса на вниманието ще бъдат и други инфраструктурни и енергийни проекти от полза за региона, включително в контекста на войната в Украйна. „Още преди началото на конфликта с Кирил Петков разговаряхме за целогодишно използване на река Дунав за товарни превози“, коментира Николае Чука в навечерието на визитата на българския премиер в Букурещ. В началото на март румънският министър-председател очерта като приоритет и отварянето на газовия интерконектор между Гърция и България. В скорошно интервю за Digi24 Чука заяви, че това трябва да стане през юни. 

В края на март на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО в Югоизточна Европа, която се проведе в София, Кирил Петков и Николае Чука обсъдиха необходимостта от сътрудничество между двете държави предвид последиците от конфликта. Преди да се срещнат в Букурещ днес, премиерите на съседните страни посетиха поотделно Украйна. 

От началото на войната до 25 април тази година в Румъния са пристигнали 786 086 украински граждани. 4412 са поискали убежище. Сумата, която ще бъде необходима за покриване на разходите за настаняването им, е 208 млн. леи (около 42 млн. евро), показват първоначалните изчисления. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *