ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

КНСБ с празен хладилник в Триъгълника на властта

КНСБ

Конфедерацията на независимите синдикати в България започна национална протестна кампания “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата”.

В Триъгълника на властта ръководството на конфедерацията и лидери на нейни основни членове представиха очакванията на работещите хора за ръст на доходите, мерки за овладяване на високата инфлация, запазване на работните места и преодоляване на предизвикателствата за България, които произтичат от Зелената сделка.

На бул. “Дондуков” – в участъка между сградите на Министерския съвет и Народното събрание, бе поставен празен хладилник, като символ на растящата бедност и намаляващата покупателна способност в кризата. Под прозорците на властта бяха поставени плакати: „Инфлацията расте, доходите не“, „Справедлива и адекватна минимална заплата“, „Повече така не може“, „Зелена сделки – европейски заплати“.

„Днес искаме да кажем на всички, които са се устремили към властта, на тези, които искат да има бъдеще за България – КНСБ изготви своя Меморандум за социално-икономическо развитие на страната през следващите 4 години. Първото необходимо действие е актуализация на бюджета за тази година – нужни са 140 млн. лева, за да може хората, на които плаща държавата, да получат компенсиране на доходите, поне колкото инфлацията,“ обясниха синдикалистите.

„Във всички останали сектори – по браншове и предприятия, в рамките на тази кампания, работещите ще поставят исканията си за увеличение на заплатите, така че да ги постигнат“ заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Няма да се уморим да искаме от нашите управляващи да защитават българския интерес в Брюксел. Няма как България да приеме и да направи това, което е записано в Плана за възстановяване и устойчивост, в две ключови реформи, засягащи Зелената сделка – намаляване с 40% на въглеродните емисии и либерализацията на цената на електрическата енергия за бита,“ допълни още Димитров.

Той посочи още, че КНСБ настоява в бюджета за 2023 година, който ще бъде изготвен от служебното правителство, да залегнат с 1.2 млрд. лева повече за заплати в публичния сектор.

Представен бе детайлен разчет за необходимите увеличения по сектори, както и конкретните искания към бюджета за догодина: ръст на минималната заплата от 710 лева на 850 лева от 1-ви януари 2023 година, увеличение на възнагражденията на работниците и служителите, които работят в системите на бюджетното финансиране с минимум 12.5 процента.

За агенциите, работещи на терен, да се осигури ръст от минимум 15 процента, въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата.

Очаква се мерките да стимулират потреблението и да намалят неравенствата, като осигурят средства за предучилищното и училищното образование в размер на не по-малко от 5% от БВП, ръст на единните разходни стандарти за финансиране на образователните институции с минимум 20% и запазване на размера на работните заплати в сектора – 125% спрямо средната заплата за страната.

От КНСБ настояват да бъдат възстановени допълнителните плащания съгласно Закона за бюджет на НЗОК – за лекари 600 лева, за професионалистите по здравни грижи 360.00 лева и за санитар 120.00 лева.

Синдикатите настояват и средствата за възнаграждения на работещите „на терен“ в системата на Министерство на земеделието да бъдат увеличени с 18 млн. лева. Необходимо е и увеличаване на трансфера от централния бюджет за Селскостопанска академия с 9 млн. лева, както и 12 млн. лева за Агенцията по безопасност на храните. Това ще позволи увеличение на работните заплати в системата с 20 процента. Освен това синдикалните лидери настояват за увеличение на стандартите за делегираните от държавата дейности за 2023 година за функция “Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело

В меморандума, който ще бъде обсъден с представителите на основните политически партии преди провеждането на изборите за Народно събрание, КНСБ настоява за ръст на минималната работната заплата поне с 18 процента годишно.

Залегналите в него искания бяха представени и на служебния премиер Гълъб Донев. След среща с него Пламен Димитров обясни, че решение все още няма по поставените искания за ръст на доходите в публичния сектор. Донев е обяснил, че ще разговаря със служебния министър на финансите и ще се търсят варианти.

Националната протестна кампания продължава по региони, отделни предприятия и сектори през следващите седмици.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *