ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

КНСБ се застъпва на нов проект за бюджет, иска среща с президента

Пламен Димитров

КНСБ настоява президентът Румен Радев да упражни влияние върху служебния кабинет, за да бъде внесен в парламента законопроект за бюджета за следващата година, и той да бъде приет на първо четене преди Коледните празници.

Така нареченият удължителен закон за тазгодишния бюджет, приет на първо четене от депутатите, не предвижда пари за издръжка на основните бюджетни сектори, предупредиха от синдиката.

От синдиката са изчислили, че за догодина липсват 50 милиона лева за издръжка на сектора на образованието, включително пари, с които да се плащат горивата.

"За да обезпечим битовата издръжка на тези 4500 образователни институции – около 1270 отопляват на дърва, те не са обезпечени с необходимото количество дърва", отбеляза Янка Такева.

Ако пари не се намерят, ще има протести. 40 милиона лева допълнително трябват, за да функционират социалните услуги и да се плащат заплатите в тях, а 70 милиона лева – за здравеопазването.

Без нов бюджет ще е критична ситуацията в Спешните медицински центрове. Заместник-председателят на Синдикалната федерация в здравеопазването д-р Пламен Радославов заяви: "Вие знаете, че Центровете за спешна медицинска помощ работят 365 дни, 24 часа. Знаете горивата на каква цена са. Да не се окаже, че ще бутаме линейките. Или ще трябва близките да бутат линейка, а ние да возим пациента. Няма ги тези средства".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров настоява за втора среща при президента Радев, но и със служебното правителство, за да се обясни проблемът с липсата на нов бюджет за догодина.

"Смятам, че има реални предпоставки, да не говоря за нуждите, това да се случи, и политически, ако щете. И президентът е този, който трябва да отиграе финалния ход това да стане", коментира Пламен Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *