ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Кодът на софтуера на машините е предоставен още преди вота

Централната избирателна комисия (ЦИК) представя хартиените бюлетини и демо версията на електронната за вота на 2 октомври машина за гласуване

Във връзка с медийно оповестено искане да се предостави кодът на софтуера на машините за гласуване, Централната избирателна комисия информира, че това е направено още преди провеждането на изборите за народни представители.

Със свое Решение № 1389-НС от 5 септември 2022 г., ЦИК определи реда за участие на представители на регистрираните за участие в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. партии, коалиции и инициативни комитети, на български неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели, и на Българската академия на науките, в процеса на удостоверяване по чл. 213а ИК.

За достъп до изходния код на машините са регистрирани от ЦИК представители на партии и коалиции, видно от публичния регистър на ЦИК на https://www.cik.bg/bg/ns02.10.2022/registers/validation

Въз основа на решението на ЦИК, на 28.09.2022 г. Министерство на електронното управление е осигурило достъп до изходния код на машините за гласуване на представителите на политическите партии, които са регистрирани в публичния регистър на ЦИК.

Процедурата е извършена при спазване на изискванията и правилата, определени от Министерство на електронното управление, които са публикувани на интернет страницата на МЕУ.

Борисов днес казал, че ГЕРБ настояват да им бъде предоставен достъп до сорс кода на машините и че машините били "пипани". Достъп до кода беше предоставен преди изборите. Аз бях там, като представител на ДБ, и го преглеждах и анализирах няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек тогава.

Това написа на личната си страница във Фейсбук бившият министър на електронното управление и избран за депутат от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание Божидар Божанов, който коментира днешното изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора, че "машините са пипани сто процента. Надявам се ЦИК да ме опровергае като пусне компютърните специалисти на всяка партия с достъп до кода".

"Борисов да си пита хората защо не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да използва тази тема след изборите, най-вероятно за да подготви пътя за отпадането на машинното гласуване", написа още Божанов.

"Припомням, че изменението в Изборния кодекс за достъпа до кода беше предложение от "Демократична България". На предходните избори представителите на ГЕРБ и ДПС гласуваха против решение на ЦИК за даване на достъп. Този път ЦИК прие такова решение и макар и късно, достъп беше даден.

Въпросите относно сигурността на машинното гласуване трябва да се обсъждат в парламента – експертно и разумно, а не както ГЕРБ правят – кампанийно и неинформирано. 

Обещавам, че ще разяснявам добронамерено на всички колеги в Народното събрание как работи машинното гласуване, какви са рисковете и как да бъдат минимизирани", допълва Божидар Божанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *