ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Комисията по отбрана подкрепи пакета договори за купуването на вторите Ф-16

Димитър Стоянов

Комисията по отбрана подкрепи с мнозинство пакета договори за купуването на вторите Ф-16. Договорът е на стойност малко над два милиарда и 540 милиона лева, без ДДС. Плащанията по това решение обаче са разсрочени. А договорът ще влезе в сила и след първите плащания. 

За решението гласуваха 11 депутати, „Възраждане“ беше против, БСП се въздържа. Новите самолети Ф-16 ще струват около милиард 292 милиона долара. Около 3 милиона долара ще струва системата за разпределение на информация. Доставката на ракети е финансирана от американското правителство с 24 милиона долара.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов не посочи за чия сметка ще са ДДС, митата и транспортните разходи. Според условията правителството на САЩ може да прекрати изцяло или частично договорите във всеки един момент. Разногласия може да се уреждат само между двете правителства. Изрично е записано, че няма да се прибягва до трети страни или трибунал. САЩ ще имат денонощен достъп до системите за опознаване „свой-чужд“ и други компоненти.

В петък договорът влиза в пленарната зала за гласуване. А до 15-ти декември трябва да е извървяна процедурата. Министърът на отбраната Димитър Стоянов каза, че не е предлагал нови промени, защото така е можело САЩ да променят цената.

"Този договор е крайно необходим, защото вече имаме един договор. Имаме поръчани 8 самолета, които ще дойдат 2025 година. 8 самолета са крайно недостатъчни. Една ескадрила варира между 12 и 16 самолета", допълни Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *