ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Конгресът на САЩ е гласувал само рамка, оферта още не е дадена

Среща на лидерите на страните членки на НАТО на Балканите Кирил Петков

Министър-председателят Кирил Петков коментира новината, че САЩ ще доставят самолети F-16 на България.

По думите му оферта още не е дадена. „Конгресът на САЩ е гласувал само рамка. След като получим оферта, ще дадем отговор“, увери премиерът. 

„Нека правителството даде и възложи оферта, която след като ние получим, ще оценим, ще решим каква е най-добрата стратегия на база на тази оферта. Днешната стъпка е просто рамковата позиция на американската държава. Не трябва да говорим предварително. В момента още нямаме оферта, не знаем какво се предлага“, коментира Петков.

„Каквото и да направи българското правителство, ще направи много по-добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички възможности, ползи, допълнителни ефекти, преди да вземе такова решение. Последният път българското правителство е взело решението на крак, което за мен не е правилният начин”, каза още премиерът Петков.

По-рано днес президентът Румен Радев коментира информациите за офертата на САЩ за продажбата на още осем нови Ф-16 за българските ВВС. 

Според държавния глава правителството трябва да вземе тежко решение и обясни защо: 

„Дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата, ще струва на България 5,5 млрд., дали можем да си го позволим сега при разсрочено плащане, но трябва да питате и колко време е това разсрочено плащане. Дали е 10-15 години или всичко трябва да се плати в рамките на 1 година. Може ли да си го позволи българското правителство. Желателно е да може. Ние трябва да имаме пълна ескадрила. Как ще стане това? Ако някой продължава да говори, че България ще може да носи дежурство с Ф-16 веднага след 2025 г., той ви лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство само с осем самолета. Ако правителството вземе решение достатъчно експедитивно в рамките на два-три месеца отговори и сключи договор, следващите осем самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат някъде 2027-2028 г.“

Вчера САЩ одобриха потенциална продажба на България на нови 8 изтребителя Ф-16. Общата цена се очаква да бъде 1 милиард и 673 милиона долара. Става въпрос за 4 броя Ф-16 C Блок 70 и 4 броя Ф-16 Д Блок 70. 

През 2019 г. България плати 1.3 млрд. долара за производството и придобиването на осем самолета Ф-16 Блок 70. Първите машини от тази сделка трябваше да бъдат доставени догодина, но заради пандемията се очаква да има забавяне.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *