ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Крум Зарков представи механизъм за разследване на главния прокурор

Крум Зарков

Служебният правосъден министър Крум Зарков представи днес на пресконференция предложенията на екипа си за механизъм за разследване на главния прокурор.

Механизмът е редактиран вариант на подготвения от екипа на бившия министър Надежда Йорданова, част от който остана да работи и с Крум Зарков.

Корекции са направени заради становището на Венецианската комисия, в което бяха отправени поредица от препоръки.

При данни за извършено престъпление главният прокурор или негов заместник да бъдат разследвани от съдия. Той ще бъде избиран на случаен принцип измежду дали съгласието си наказателни съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и от съдии от окръжните и апелативните съдии с ранг съдия от ВКС, които през последните 7 години са работили като наказателни съдии.

Избраният ще бъда назначаван за прокурор ад хок от Прокурорската колегия.

При развитие на разследването срещу обвинител номер едно ще бъде избиран втори съдия, който ще бъде назначаван за заместник-главен прокурор.

Чрез тази фигури се гарантира, че прокурорът, разследващ главния прокурор, няма да е напълно безконтролна фигура.

"Имаше наскоро една фраза на главния прокурор Гешев, че никой няма да иска да си го причини. Тоест това е действително много висока отговорност, но ние вярваме, че българските магистрати съвсем спокойно могат да я реализират", каза Крум Зарков

Отказът, прекратяването или спирането на разследването ще подлежат на съдебен контрол, обясни правосъдният министър.

Сваля се мнозинството за избор, временно отстраняване и освобождаване на главния прокурор. Досега това можеше да стане с гласовете на минимум 17 члена на ВСС. Сега ще са достатъчни и 13.

Предложенията за законодателни промени ще бъдат публикувани днес на интернет страницата на Министерството на правосъдието.

Те са част от Плана за възстановяване и трябва да бъдат приети до юни догодина.

Министърът на правосъдието Крум Зарков коментира и приетите на второ четене от парламентарната правна комисия промени в Изборния кодекс.

Според него те най-вероятно не са противоконституционни, но са грешни и вредни.

„Това решение не е противоконституционно, струва ми се. То е просто грешно и вредно. Смесването на гласуване е само по себе си гаранция за катастрофа на изборния процес, това е доказано през годините. И накрая се отвори кутията на Пандора и заваляха всякакви предложения от закриване на Обществения съвет до приравняването на разписката към бюлетината. Бюлетината е защитена. Тя се печата от БНБ, разписката не е, това, че ще се слага един печат, съвсем не е същото”, заяви Крум Зарков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *