ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Към 17:30 ч. са постъпили 7 жалби и 66 сигнала

ЦИК

Към 17:30 ч. в Централната избирателна комисия са постъпили 7 жалби и 66 сигнала. Всички са обработени. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Голяма част от сигналите са свързани с нарушения в социалните мрежи, има и сигнали за нарушения от Секционните избирателни комисии. Податели смятат за нарушение това, че има опашки пред СИК. Има и по-сериозни жалби – за недопускане на наблюдатели в изборното помещение. 

"Независимо че публикувахме на нашата интернет страница информация и изпратихме два пъти до медиите съобщение с молба да не се публикуват предварително резултати от избори, това публикуване продължава", каза Росица Матева. По думите ѝ ЦИК е взела решения, с които е установила нарушения на интернет страниците на „Пик“, „Блиц“ и „Дневник“ за публикуването и отказ за свалянето на предварителни резултати. 

Общо машините, които не работят и са по една в СИК, са 32. Постъпила е информация за две в Пловдив-град, където районната избирателна комисия е взела решение да бъда преустановено машинното гласуване и да се премине към хартиени бюлетини. В Стара Загора и Пазарджик за една машина има такова решение. Най-сериозният проблем е в четеца на машините. В 11 секции е преустановено машинното гласуване поради това, че четецът не работи. Следващите проблеми са свързани с принтерите или нестартираното на машината. 

Всичките 755 секции извън страна работят или са работили, посочи говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Гласуването приключва в Азия, след един час затварят избирателните секции в Турция. 

Гласовете не са загубени, каза Матева в отговор на въпрос за повредената машина в Харманли. Тя обясни, че ако машината работи, има възможност да разпечата окончателен протокол, то това ще се случи в 20 ч. 

На въпрос за задържан кмет в Радомирско за купуване на гласове, тя отговори, че не са подавани такива сигнали. По думите ѝ са пристигнали четири сигнала за едно и също училище в „Младост“, за една и съща секция за това, че винаги пред нея на избори има опашка.

Ако в 20:00 ч. пред изборното помещение има избиратели, включени в избирателния списък на тази секция, продължава гласуването и председателят ѝ събира личните им карти. Тези избиратели ще могат да упражнят правото си на глас не по-късно от 21:00 ч.

Избирателната активност към 16 ч. е 25,58%, като тя е най-висока в 23 изборен район-София – 33,95 %, а най-ниска в Кърджали – 19,52 %.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *