ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Липса на кворум блокира работата на парламента

Парламент зала

Провалиха се вече два опита парламентът да събере кворум. Така работата на депутатите остава блокирана. В пленарната зала не влязоха народните представители от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" и "Демократична България". При първата проверка на кворума се регистрираха 89 депутати. При втората – 92. "Очевидно на някои депутати не им се работи в петък. Да кажа за протокол, че желание за работа имат депутатите от ДПС, "Български възход", БСП и "Възраждане", заяви председателстващият заседанието Йордан Цонев. Предстои трето преброяване след 30 минути.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова покани председателите на всички останали парламентарни групи на среща в 10:30 часа, на която да изяснят дали ще работят "заедно за българската държава и за българските граждани", или ще се върви към следващи предсрочни избори. Тя отправи поканата на брифинг в Народното събрание. "Предлагам тази среща да се проведе в председателския кабинет и да има формата на председателски съвет. Ще считам отказа от възможност за последен разговор като отказ изобщо да работи българският парламент", каза тя. Малко по-късно на поканата за среща се отзоваха всички парламентарни групи, без "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

От ПП и ДБ още в четвъртък обявиха, че няма да влязат в пленарната зала, докато не се стигне до гласуването на промените в Изборния кодекс. Причината е, че на среднощно заседание в сряда с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС кодексът бе почти пренаписан. Освен връщането на хартиените бюлетини, машините за гласуване бяха превърнати в принтери, бе премахнат избирателният район "Чужбина", както и Общественият съвет към Централната избирателна комисия. 

Преди пленарното заседание от ГЕРБ проведоха извънредно заседание на парламентарната група в централата на партията. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инструктира депутатите си да намерят консенсус с останалите политически сили, но настоя да се върнат хартиените бюлетини. "От това ГЕРБ няма да се откаже", категоричен е той. Още вчера той даде знак, че е има готовност да отстъпи за част от промените в Изборния кодекс, но не и за връщането на хартиения вот, за което настояват от "Продължаваме промяната" и  "Демократична България". Лидерът на ГЕРБ смята, че депутатите му нямали какво да правят в залата, след като други не се други отказвали да се регистрират. След това обаче определи бойкотирането на работата на парламента като безотговорно.

Днес на въпроси на народни представители трябва да отговарят двама  служебни вицепремиери – Лазар Лазаров и Христо Алексиев. Преди това народните представители трябваше да изслушат министрите на здравеопазването и на регионалното развитие – Асен Меджидиев и Иван Шишков. Искането за изслушване на Меджидиев е внесено от Костадин Ангелов и група народни представители от ГЕРБ-СДС. То е във връзка с трудовите възнаграждения на лекарите в болничната медицинска помощ и спешната помощ. Искането за изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков е във връзка със строителството и напредъка на трансевропейския транспортен коридор IV, в частта му преминаваща през територията на България в участъка Видин – Кулата, магистрала "Хемус" и магистрала "Черно море". Вносители са Корнелия Нинова и група народни представители от "БСП за България". В редовния парламентарен контрол, освен двамата вицепремиери, ще участват още 11 служебни министри.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *