ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Мая Манолова ще проси помилване за Иванчева от Румен Радев

Мая Манолова

Лидерът на партия "Изправи се.БГ" Мая Манолова обяви, че ще отправи искане до президента Румен Радев за помилването на бившата кметица на район "Младост" в столицата Десислава Иванчева.

Манолова обяви намерението си в профила си във Фейсбук.

Ето как обосновава искането си тя:

"Присъдата на Десислава Иванчева от 6 години затвор е прекомерна и несправедлива. Виновна или не, съдът реши след най-знаковото дело на спецпрокуратуратурата, след показен арест, вериги и години по затворите", посочва Мая Манолова.

"5 години след ареста обаче е време за солидарност. Десислава Иванчева е и майка на детенце на годинка, чиято съдба сега остава под въпрос. За всички е ясно, че през тези години тя понесе отговорност и няма да извърши престъпление, а присъдата е несправедливо сурова. Като омбудсман съм посещавала затвора в Сливен и мога да потвърдя за лошите условия там", обяснява тя.

"Затова ще отправим искане до президентството за помилване на Иванчева", съобщава Манолова.

Бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева влиза в затвора. За това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук.

От публикацията става ясно, че Върховният касационен съд е поставил срещу нея ефективна присъда по делото за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

В профила си във Фейсбук Иванчева публикува и клипове как от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" я извеждат от дома ѝ, където беше под домашен арест.

"Как се подрежда багаж за 6 години не знам", пита се тя във видеото, докато майка ѝ държи в ръцете си почти едногодишния си внук Валентин-Александър. Попитана какво ще стане със сина ѝ, бившата кметица отговори през сълзи: "Не знам. Не знам какво ще стане с детето ми, може би социалните ще ми го вземат, защото майка ми е възрастна".

Във видеото се вижда как бива изведена от дома си от полиция и качена в син бус. Малкото ѝ бебче остава на грижите на баба си, засега.

В затвора, по силата на окончателното решение на върховните съдии, влизат и заместничката на Иванчева – Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров.

Справка по делото показва, че Десислава Иванчева е осъдена на шест години затвор, 12 000 лева глоба и лишаване от право да заема ръководна държавна и общинска длъжност за осем години. Петрова е осъдена на пет години затвор, 10 000 глоба и лишаване от право да заема длъжност за шест години. Петко Дюлгеров е осъден на четири години затвор, 8 000 лева глоба и без право да заема длъжност за срок от шест години.

Тримата бяха задържани в центъра на София на 17 април 2018 г. като от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин.

Като кмет и заместник кмет на "Младост" Иванчева и Петрова бяха обвинени, че са принудили Ваклин да им даде подкуп в замяна на издаването на строително разрешение. Ролята на Петко Дюлгеров, който в миналото също е бил кмет на района, е била на посредник.

Разследването беше едно от първите, които Специализираната прокуратура проведе по линия на противодействието на корупцията съвместно с КПКОНПИ. По това време ръководител на спецобвинението беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Арестът на Иванчева и Петрова, последван от задържането им в предварителния арест, доведоха до протести в тяхна защита, двете до последно твърдяха, че са невинни и се обявиха за жертви на борбата с корупцията.

В подкрепа на Иванчева и Петрова тази вечер пред Съдебната палата се организира протест.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *