ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Манолова представи петте приоритета на партията от т.нар. „спасителен план“

Мая Манолова ЦИК

Лидерът на ПП "Изправи се България" Мая Манолова посети Ловеч днес, като част обиколката „По пътя на корупцията.“ Като пример за такава Манолова даде безобразията във водния сектор, довели и до цена на водата на прага и над социалната поносимост в региона.

На срещата с медии и симпатизанти, Манолова представи петте приоритета на партията от т.нар. „спасителен план“. Основно място в него е заложено на кампанията „Не плащай“ – която предупреждава, че хората нямат възможност да изплащат с 60% по-високите цени за вода, тока, парно, дърва за огрев, пелети. Специално в гр. Ловеч драстичното поскъпване от 35% на цената на водата прави това благо, недостъпно за повечето хора. Кампанията е изцяло насочена в подкрепа на всички енергийно бедни, които в страната ни възлизат на над 3 млн българи. 

„Ние от "Изправи се България" бяхме на общественото обсъждане в КЕВР и възразихме срещу това цената на водата да бъде повишена до 4.20, защото и Ловеч вече е едно от местата където цената настига и надминава социалната поносимост“ каза Манолова и допълни, че „до края на периода водата ще поскъпне с 115% сравнено с началото на водната реформа“.

Като енергийно бедни според редица европейски критерии се определят домакинства, чиито енергийни сметки възлизат на 10% и повече процента от доходите. Според Манолова вече говорим и за водно бедни, предвид непосилните сметки за вода, а на места, като в населени места в обл. Велико Търново, наред с повишенията се издават сметки за вода, която в продължение на месеци е била спряна. От "Изправи се България" планират в програмата си всеки член на домакинство, от дете до възрастен може да ползва по 3 кубика вода на фиксирана цена от 2 лв.

Манолова беше категорична, че ако след 2 октомври не се вземе решение за поемане на пълното увеличение от държавата, ще се пристъпи към ефективни действия и гражданско неподчинение. 

Следващ важен приоритет на формацията е таван на цените на горивата. Високите цени на горивата, наред с останалите повишения в цени са причина за високата инфлация. От партията настояват за цена за литър 2.50, което е с 1 лев под настоящите стойности. Според Манолова едно от първите неща в следващия парламент е внасяне на проект на Закон за извънредното положение в енергийния и водния сектор. В този законопроект се предвижда и отлагане на изплащане на сметките докато не бъдат предприети необходимите реформи.

Важно място в програмата на "Изправи се България" заемат и неотложното повишаване на доходите, както и преизчисляването на пенсиите за пенсионерите на база осигурителен доход за 2021 г. Наред с това от партията са готови със закона за частния фалит, за колекторските фирми, за ограничаване на свръхправомощията на банките, на бързите кредити.

„Ще сложим на място монополите“, зарече се Мая Манолова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *