ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Машините за гласуване издържаха всички проверки и тестове

машини за гласуване

Министерството на електронното управление,  Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха, че машините за гласуване съответстват на изискванията. Отговарят на текстовете в Изборния кодекс и на техническата спецификация по обществената поръчка, поставена от възложителя – Централната избирателна комисия.  

За удостоверяването на машините от ЦИК са предоставили и на трите институции представителни извадки от образци на доставените устройства. Образците имат еднакви характеристики и функционалност като тези на останалите устройства, доставени по договора.

За оценка на техническите и функционални характеристики на устройствата за машинно гласуване са проведени редица проверки, тестове и изпитвания. Едно от тях, например, е лабораторно изпитание за електромагнитна съвместимост и тестове, свързани с информационната сигурност.

Извършена е и пълна деконструкция на машината за проверка на всички съставни части и вложени елементи. 
Всички документи са валидни и автентични, както и всички сертификати са действащи.

За първи път Министерството на електронното управление предостави достъп до изходния код на машините за гласуване както на представителите на политическите партии, които са регистрирани в публичния електронен регистър на ЦИК, така и на международни наблюдатели.

Представители на Обществения съвет към ЦИК, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) присъстваха на всички изпитвания на машините за гласуване. Трите институции и наблюдателите не са регистрирали никакви проблеми, които да са критични за изборния процес, и издават в срок своето решение за така нареченото удостоверяване на съответствието.

При оценяването на устройствата за гласуване не се включват организационни дейности, които се извършват от изборната администрация. Не се тестват и дейности, свързани с организацията и технологията на компютърната обработка на резултатите от гласуването, както и логистични действия, свързани с транспортирането на машините. 

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *