ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Мицкоски: Подкрепяме македонците от другата страна на границата

Християн Мицкоски Благоевград

Тук сме, за да подкрепим нашите хора – македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В XXI век никой не трябва да има съмнение и да говори за този въпрос.

Това заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който пристигна в Благоевград за откриването на македонски културен център „Никола Вапцаров”, предаде бТВ.

Клубът се открива от частна организация, която смята, че македонците в България са "угнетени" и се бори за техните права. Срещу откриването на този клуб се обявява и протестира ВМРО.

„Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено, съгласно всички закони и поради тази причина сме тук, за да подкрепим македонците в България“, добави Мицкоски.

На въпрос на журналисти защо не признава правата на македонските българи, той отговори, че  македонската конституция е признала всички малцинства съгласно всички стандарти.

„Въпросът е защо не са признати правата на македонците в България. Ние сме причината за обединение, ние не създаваме напрежение, ние се гордеем с факта, че сме тук при откриването на този клуб“, каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Атанас Мазнев, един от инициаторите за отварянето на частния клуб, заяви: "Целта на идеята е да хвърлим мост между българския и македонския народ през границата, искаме да минаваме без митници в преносен смисъл. Имаме си програма. Финансирането на клуба е от наши сънародници от Канада. Много улици се казват Никола Вапцаров, той е публична личност и не би трябвало да има проблеми с това".

От своя страна евродепутатът Ангел Джамбазки възрази: "Когато е държавен клубът и когато има взаимното уважение, а не провокация, тогава всичко е наред. Както виждате, ние днес идваме тук, слагаме изложба срещу културния клуб, в която изложба виждате дейци на организацията ВМРО. Аз много се надявам г-н Мицкоски да дойде да ги погледне хубаво, тъй като той е председател на организация, която носи сходно име, да огледа всички тези войводи, да се попита тези хора за какво са воювали, две трети от тях са родени и загинали в днешна Македония. Защо това е провокация днес и защо ние не сме съгласни с него, защото македонската държава сама си нанася щета. Хората, които тук говорят, съдействат и искат да направят това нещо – тук в гаража отзад са сепаратисти. Тези хора искат да отделят Пиринска Македония от България и това във всички случаи вреди и на нашите отношения и затова и посещението на г-н Мицкоски тук вреди на тези отношения".

Няма провокации и ескалация на напрежението, полицейското присъствие в района е засилено.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *