ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Минималното обезщетение за безработица ще бъде 18 лева дневно

Георги Гьоков

Минималното обезщетение за безработица ще бъде 18 лева дневно, а не 15 лева, както предлагаше правителството с проекта на бюджет на общественото осигуряване за тази година. Ще се увеличи и максималният размер на обезщетението и ще бъде 84 лева също от 1 април. Това обяви социалният министър Георги Гьоков след заседанието на Националния тристранен съвет. Остава намерението максималният осигурителен доход да се увеличи от 3000 на 3400 лева.  

От осигуровки в НОИ през 2022 година ще влязат 9 милиарда и 800 милиона лева, а недостигът на средства, необходими за пенсии и за обезщетение, ще нарасне до 41%. Общите разходи са изчислени на 16 милиарда 853 милиона лева. На няколко пъти Гьоков подчерта, че пенсиите ще се увеличат с 6,1 на сто от 1 юли, само ако няма друго решение.

"Само при това условие казвам, че средната пенсия се очаква да нарасне с 22 % и нагоре и да стигне до 574 лева, при 470 лева през 2021 година", поясни той.

Синдикатите обаче искат механизъм, който след 1 юли да интегрира в себе си COVID добавката от 60 лева. 300 милиона лева се залагат за продължаване на мярката 60/40, увеличават се и месечните детски добавки от 1 април.

Дълга и конструктивна среща. Така финансовият министър Асен Василев определи Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се проведе дистанционно. Заседанието беше онлайн, тъй като от вторник вицепремиерът и министър на финансите е с положителен резултат за коронавирус и остава под карантина. Дневният ред на Тристранката беше изцяло фокусиран върху държавния бюджет за тази година.

Първата точка е проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Веднага след това социалните партньори ще разгледат проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Третата точка е проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

"Ще нанесем няколко малки корекции в бюджетите и се надявам те да бъдат приети от Министерски съвет, за да може след това да се входират в Народното събрание за разглеждане", уточни Василев.

Преди представянето на финансовата рамка Василев определи Бюджет 2022 като бюджет на икономическия растеж. В него е заложен ръст на БВП от 4,8%. Заложено е намаление на безработицата на 5%, дефицит от 2,5% без COVID мерките, и дефицит от 4,1% с COVID мерки. Предвижда се обаче 3 млрд. рефинансиране и 4,3 млрд. лв. дълг. Записано е, че от 1 април минималната работна заплата се увеличава от 650 лв. на 710 лв. Максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лв.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *