ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Министерство на земеделието унищожава лозаро-винарския бранш

БСП

Лозаро-винарският сектор е изключително важен за българското земеделие и българската икономика. Нашите вина са добре приети на международните пазари. Този сектор формира сериозна част от износа на България и влияе на търговското салдо на страната. Той осигурява работни места и доходи на хиляди семейства. В него трябва за има целенасочена и последователна държавна политика. 

Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на БСП по повод протестите на лозарите пред земеделското министерство.

"По време на редовното правителство положихме  много усилия за подкрепа на бранша. Бяха спазени всички срокове за прием по обявените за 2022 мерки. Поетите ангажименти за помощи в сектора от редовното правителство бяха изпълнени в срок", се припомня в становището. 

"Въведохме регистър на ISO 9001 в специализираната и обща администрация, контрол на пунктовете за продажба на винено грозде, изсветляване на сектора с регистрация на лозарите и винарите, през РЛВК заверка на сертификатите за произход на виненото грозде. 

Комуникирахме непрекъснато с браншовите представители, без значение дали са големи, средни или малки лозаровинарски производители.  Увеличихме многократно подкрепата за единица площ по линия на държавните помощи от бюджета на министерството. Въведохме ясни цели и критерии да направим българските лозаро винари конкурентни на своите европейски колеги. 

Направихме така, че никой да не е преимуществено подпомаган и в съгласие с браншовите сектори въведохме ясни критерии за получаване на държавни средства и в полза на стратегическото развитие на сектора. Без да има привилегировани стопани и обръчи от фирми, близки до която и да е власт. Каквато практика заварихме в сектора", се казва още в позицията.

Според рокаводството на социалистите протестът днес е абсолютно основателен.

"Завръщането на Явор Гечев в Министерство на земеделието, вече като министър, внася хаос, несигурност и липса на прозрачност в лозаро-винарския бранш. Опитите му да напише стратегия и да управлява сектора по негово усмотрение, докато беше заместник-министър на земеделието в предходното служебно правителство, доведоха до пълен разрив в комуникацията администрация – представители на лозаро-винарския сектор. Предпоставка за промяна в полза на сектора беше възстановената комуникация по време на редовното правителство. Имаше диалог, полагаха се усилия за промяна на политиките, прецизиране на нормативните актове, изслушваха се и се вземаха предвид всички проблеми на лозаро-винарския бранш. Усилия бяха насочени и към по-добро финансово подпомагане през това време. С връщането на Явор Гечев като министър на земеделието и възстановяването на Красимир Коев като директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, всичко бързо се върна както е било, а именно неясно и тревожно, без положителна перспектива за лозаро-винарския сектор", твърдят от ръководството на БСП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *