ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

МС одобри изплащането на 100 евро по две дела срещу България

арбитражен съд

Министерският съвет одобри едностранни декларации по две дела, заведени пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). 

За делото „Георгиев срещу България“, жалбоподател е руският гражданин г-н Диян Николаевич Георгиев. Той е бивш общопрактикуващ лекар от гр. Русе, обект на няколко наказателни преследвания. Впоследствие предявява искове по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Исковете са срещу прокуратурата за вреди от наказателно производство и срещу Министерството на правосъдието във връзка с условията на изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“.  

Георгиев твърди, че след образуване на тези производства, е станал обект на тайно наблюдение от страна на властите, както и че не е имал ефективно средство за защита в това отношение.

Жалбоподателите в делото „Стоянов и Табаков срещу България“ са Валери Стоянов Стоянов и Валентин Стоянов Табаков. Те са адвокати, практикуващи в Пазарджик и занимаващи се с граждански и наказателни дела. Двамата жалбоподатели се оплакват от общото състояние на правната уредба относно начина, по който са регламентирани използването на специални разузнавателни средства и съхраняването и последващия достъп до трафични данни в България. 

Вземайки предвид практиката на ЕСПЧ по скорошното решение по делото ,,Екимджиев и други срещу България“, намиращо нарушение по член 8 от Конвенцията, поради начина, по който специалните средства и съхранението и достъпът до трафични данни са регламентирани в България, българското правителство одобри едностранна декларация на основание чл. 37 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи. Правителството одобри и изплащането на обезщетение от по 100 евро по двете жалби.

Освен това на днешното си заседание, на 23 ноември, Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 129 944 лв. по шест осъдителни решения на ЕСПЧ.

Те са постановени в периода от 22 март до 18 октомври 2022 година.

Делото „Y и други срещу България“ е по оплаквания по чл. 2 от Конвенцията (право на живот) и по чл. 14 във връзка с чл. 2 от Конвенцията (забрана на дискриминацията). Казусът е свързан с убийството на млада жена от съпруга й, срещу когото тя многократно е подавала сигнали за домашно насилие.

Делото „И.Г.Д. срещу България“ се отнася до настаняването на малолетно лице в специализирани институции (социално-педагогически интернат и възпитателно училище-интернат), а впоследствие преместването му в „защитено жилище“. Установено е нарушение на чл. 5, § 4 (обжалване на мярка, която води до лишаване от свобода) и чл. 8 от Конвенцията (право на зачитане на личния и семеен живот).

Делото „Стоянова срещу България“ е за убийство по хомофобски подбуди на 26-годишния син на жалбоподателката. Съдът посочва, че българската държава трябва да гарантира, че нападения, довели до смърт на жертвата, провокирани от омраза срещу действителната или предполагаема сексуална ориентация, ще се смятат за по-тежки.

Делото „П. Х срещу България” се отнася до оплакване по чл. 8 от Конвенцията във връзка с правната уредба, свързана с нова гражданска регистрация, предизвикана от промяна на пола и отказа на националните съдилища да признаят формално пола, към който жалбоподателката смята, че принадлежи.

Делата „Моамер срещу България“ и „Игнатова срещу България“ са за оплаквания по чл. 1 от Протокол № 1 към Конвенцията във връзка с допуснато забавяне при предоставянето на обезщетение на жалбоподателите, след като техни имоти са били отчуждени по реда на Закона за териториалното и селищно устройство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *