ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

На хората им писна от партийци и избори

Парламент Пленарна зала

Социолозите са много предпазливи в оповестяването и тълкуването на данните от проучванията си преди предстоящите на 2 октомври избори. Както гласи поговорката – „Парен каша духа“. След като се издъниха тотално през ноември миналата година, те явно не искат пак да рискуват реномето си. Затова говорят с много условности, независимо, че всяко истинско социологическо изследване е моментна снимка на обществото и нагласите му.

Впрочем около 30 процента от анкетираните откровено лъжат анкетьорите, както доказа едно друго проучване. По различни причини – било от неудобство да си признаят, че ще гласуват за непопулярна формация, било от притеснение, че анонимността им ще бъде разкрита и това ще доведе до някакви негативни последици за тях, или поради друга причина.

При социологическите сондажи няма как да се хване и

вотът, който ще дойде от чужбина,

а той може в последния момент да промени картината. От тази гледна точка ДПС има солиден резерв в южната ни съседка, но никой не знае предварително до каква степен ще бъде мобилизиран. На последните парламентарни избори през 2021-ва движението получи 90 хиляди гласа от Турция, които вдигнаха броя на неговите депутати. Но на втория тур на президентския вот тези гласове някъде изчезнаха.

Преди време солидна подкрепа отвъд границите на България получаваше и ГЕРБ, после десницата, а през миналата година се оказа, че много наши сънародници, живеещи в чужбина, кой знае защо гласуват за „Възраждане“. Като имаме предвид и „лъжливите овчарчета“ в страната, социолозите не без основание предупреждават, че за партията на Костадин Костадинов има много скрит вот, който може да поднесе изненади. Затова в последното изследване на „Галъп", оповестено преди броени дни, се казва, че битката за третото и четвъртото място ще е много ожесточена именно между ДПС и „Възраждане“, т.е. между тези

партии, които разчитат на подкрепа отвън.

Вероятно съвсем закономерно управлявалите до неотдавна търпят най-големи поражения, поне съдейки по сегашните нагласи на гласоподавателите. „Продължаваме промяната“ е изгубила голяма част от периферията си, но вместо да се опита да си я върне донякъде, тя сякаш се съсредоточава върху десните избиратели, които трябва да дели с „Демократична България“. Само че част от тях, които през ноември 2021-ва „изневериха“ на традиционната десница и гласуваха за ПП, сега изглежда предпочитат да се върнат при нея. Затова разликата между формацията на Кирил Петков и Асен Василев и ГЕРБ се увеличава не в полза на „Промяната“, а на ДБ процентът се вдига и стабилизира. На този етап.

Що се отнася до партията на Бойко Борисов, тя не увеличава електоралната си подкрепа, но пък е мобилизирала до крайност твърдите си привърженици. От последните избори те се явяват почти константна величина – между 500 и 600 хиляди.

„През лятото ГЕРБ и „Продължаваме промяната” се бяха изравнили. ПП търпи стандартната ерозия на всички управляващи партии. При тях е малко по-дълбока и по-бърза”, уточни директорът на „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов. По думите му сега

нещата се връщат в „по-спокойни релси”,

в които ГЕРБ се оказва по-напред.

„Това означава, че ПП има своя електорат, той не е изчезнал и е сходен с този на ГЕРБ. Не толкова мобилизиран обаче. Решаващото за ПП и въобще за битката за първото място ще бъде дали от ПП ще могат да мобилизират хората от лятото”, коментира Симеонов.

Най-незавидно е положението на БСП, която вече изпада до петото място. Избирателите й, които се топят от вот на вот, трудно ще простят сдружаването на лява партия с десни, заради личните амбиции на лидера, както и ожесточената война с президента, който продължава да е с най-висок рейтинг след политиците. Реакциите на социалистическата партия относно прекъсването на отношенията с „Газпром“ и изгонването на 70-те руски дипломати също разколебаха електората й, а и работата с износа на оръжие за Украйна излезе не точно такава, каквато я представяше Нинова.

Но най-тревожното нещо, което изтъкват социолозите, е предполагаемата много ниска избирателна активност.

През ноември миналата година поставихме своеобразен рекорд в това отношение – 40,50 процента. На път сме през октомври да го подобрим. Много хора са разочаровани от хаотичните действията и неумението на новите политици да управляват. За връщане на Бойко Борисов и ГЕРБ не искат и да чуят. Традиционно мнозина не гласуват за ДПС и националистически формации, а и за БСП също. Тогава какъв избор им остава? Някоя малка партия със съмнителен шанс да прескочи бариерата за влизане в Народното събрание? Квадратчето „Не подкрепям никого“? Или отиването за гъби?

От „Галъп“ разясняват, че

при много ниска избирателна активност

в парламента може да влязат осем формации, което няма да улесни съставянето на правителство. Ако обаче гласоподавателите се мобилизират в изборния ден, представените в 48-ото НС може да са шест. Което не променя нищо.

"Осем формации са в „играта“ за места в Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата изпъкват две ("Изправи се България" и ВМРО). Това е моментната снимка на електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност. С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат", обясняват социолозите.

Според Първан Симеонов "ще има електорати, които няма да намерят голям смисъл да излязат този път. Ще има и такива, които ще намерят доста смисъл и могат да натежат”.

Интересното е, че социолозите дават шанс и на "Има такъв народ" на Слави Трифонов, въпреки всички бели, които направи в последните три парламента, а и на "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев.

Всъщност, който и да прескочи прага за влизане в следващото Народно събрание, не се очертават никакви лесни варианти за съставяне на правителство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *