ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Националната детска болница ще е в “Овча купел”

Министър Шишков и министър Меджидиев

"Националната детска болница ще се намира в столичния район "Овча купел", обяви решението на служебния кабинет министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Той поясни, че на терена ще бъдат изградени хотел за родители, парк и рехабилитационен център.

Мястото е 40 декара, комуникативно, с много добър климат.

Единственият проблем бил частната собственост в средата на имота, но той бил решен в рамките на 20 дена след разговори със собственика. Предстои подписване на предварителен договор, като служебният министър на регионалното развитие инж. Иван Шишков уточни, че имал уверението на собственика, че ще го подпише съвсем скоро, след като бъде обявено решението на Министерския съвет. Областният управител на София вече е направил акт за държавна собственост на терена, който ще бъде предмет на сделката.

"Този терен е много по-добър от всичко останало – не предполага никакъв компромис с нищо", подчерта инж. Иван Шишков, като уточни, че изборът е бил между пет имота. Той разгъна карта пред журналистите и показа за коя част е била постигната договорката с частника да бъде осигурен урегулиран имот.

Министър Шишков припомни, че при предишния, дълго дебатиран вариант, предвиден за Национална детска болница, се оказало, че той не отговарял нито на Общия устройствен план, нито на Подробния устройствен план на столицата. Заради това – в буксуване – държавата загубила около три години.

Сегашният кабинет обявява обекта за национален, за да може по най-бързия начин да придвижи процедурата. И по него ще има изменение на Подробния устройствен план, като се очаква в рамките на месец, два, процедурата да е приключена и да се стигне до виза за проучване и проектиране, обясни още регионалният министър.

Той подчерта, че до този момент държавата не е правила ясно задание, а с него Министерството на здравеопазването трябва да възложи проектирането.

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев обяви, че заедно с инвестиционната компания, която ще отговаря за Националната детска болница, ще посетят няколко подобни медицински заведения в Европа, за да се ориентират и да подготвят за конкретното задание.

"Искаме Националната детска болница да е на изключително високо ниво, да е модерна европейска структура. Силно се надявам, че проектът ще бъде налице след около 5-6 месеца", подчерта Меджидиев.

На въпрос какво ще се случи със старата сграда, където някога се планираше да бъде Националната детска болница, министър Шишков обясни, че след анализ ще стане ясно дали изобщо тя може да бъде експлоатирана и ако да – то да се проучи за какво сградата, чисто функционално, може да бъде използвана.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *