ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Над 5700 нови отоплителни уреди вече са монтирани в София

климатик

Географското разположение на София е една от причините в града да се задържа мръсния въздух, каза пред Радио София инж. Румяна Гълъбова – началник на отдел "Въздух" в дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столичната община.

„Софийската котловина предполага задържане в зимните месеци на атмосферни замърсители. Дните с мъгла са предпоставка за това. Температурните инверсии водят също до задържане на атмосферни замърсители“, добави инж. Гълъбова.

Тя уточни, че данните показват, че 70-80% от замърсяванията се регистрират през зимния сезон и се дължат основно на битовото отопление. Затова от Столичната община са предприели поставянето на филтри на комините, като предхождаща стъпка преди програмата за подмяна на стари отоплителни печки на домакинствата с екологични, каза Румяна Гълъбова.

„В момента са монтирани 540 филтъра, в различни райони в града. В район „Красна поляна“ са подадени 336 заявления по проекта за подмяна на отоплителните уреди. До момента са монтирани 203 броя нови екологични уреди. Най-много са тези на пелети и климатици, само 2 уреда са на природен газ“, добави тя.

Инж. Гълъбова уточни, че от началото на програмата до момента са монтирани над 5700 нови отоплителни уреда, като по проекта ще могат да се включат 9320 домакинства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *