ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Над 715 млн. лв. ще се инвестират в подобряване качеството на въздуха

природни ресурси земя природа

Над 715 милиона лева ще бъдат инвестирани пряко в дейности и мерки за подобряване на качеството на въздуха по Програма „Околна среда“ (ПОС) 2021-2027 година. Това поясни заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, Галина Симеонова, главен директор на главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда“, която разговаря с кметове, заместник-кметове и представители на 21 общини.

Преди дни Европейската комисия официално одобри новата програма, а министерството вече започна работа по подготовка на процедурите за кандидатстване. „Целта е в програмния период 2021-2027 г. да не допускаме забавяния, затова нека започнем с най-бързи темпове“, отбеляза заместник-министър Ренета Колева. „За съжаление резултатите от мониторинга са факт – продължаваме да имаме общини с превишения на нормите за фини прахови частици.“

Средствата по Приоритет „Въздух“ на ПОС 2021-2027 г. ще бъдат насочени към 21 общини

с нарушено качество на атмосферния въздух, които са в обхвата на решение на Съда на ЕС от 2017 г. и са с регистрирани превишения на среднодневните норми и/или средногодишната концентрация на ФПЧ в периода 2017-2021 година.

По процедурата „За по-чист въздух“ ще се финансира подмяната на топлоуреди на дърва или въглища с екологични алтернативи. Основният източник на замърсяване на въздуха с фини прахови частици е битовото отопление. За да получат безвъзмездно ново отоплително устройство, гражданите, живеещи в някоя от тези 21 общини, ще трябва да се съгласят да предоставят за рециклиране старите устройства на твърдо гориво. Процедурата с бюджет от 610 млн. лв. ще бъде отворена за кандидатстване от страна на общините през първото тримесечие на 2023 година.

Процедурата „Зелена инфраструктура в градска среда“ ще подкрепя озеленяване на урбанизираните територии,

включително възможност за инвестиции в иновативни подходи. Бюджетът от 105 млн. лв. ще може да се инвестира в разширяване на съществуващи зелени площи, изграждане на зелени стени, облагородяване на „кални петна“ и др. Приоритетно това ще става с растителни видове с висока степен на поглъщане и/или задържане на фини прахови частици.

Всички 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух в периода 2017-2021 г. са: Асеновград, Благоевград, Перник, Столична община, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *