ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Най-висока избирателна активност – в 23-ти МИР, най-ниска – в Кърджали

ЦИК Централна избирателна комисия

С решение 1542- НС Централната избирателна комисия обяви края на изборния ден в 21:00 часа на територията на страната, каза на заседание на комисията Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Времето за гласуване в някои секции беше продължено с един час, защото според Изборния кодекс то може да бъде удължено с един час, ако пред секцията чакат хора. 

От Централната избирателна комисия не са регистрирали сериозни нарушения по време на днешния вот, който определя състава на следващото 48-о Народно събрание. Към 16 часа избирателна активност е абсолютно идентична с тази от изборите на 14 ноември миналата година –  25,58 процента. Най-висока е тя в най-големия избирателен район на страната – 23 МИР в София – 33,95 процента, а най-ниска в Кърджали – 19,72%.

Окончателната активност ще бъде обявена от ЦИК с окончателните резултати, като това трябва да стане в четвъртък. Тогава трябва да стане ясно и разпределението на политическите сили в следващия парламент.

ЦИК отчита пренебрежимо малък брой устройства, които са спрели да работят.

От 11 013 машини, които трябваше да бъдат използвани на тези избори, само 31 финално не са работели и в тези секции е преминато на хартиени бюлетини.

Сериозно напрежение е създал фактът, че част от членовете на секционни комисии зад граница от партийните квоти не са се явили на работа.

Призивът към секциите в чужбина е внимателно да се попълват протоколите.

От ЦИК не смятат, че контролното броене на разписки от машинния вот ще забави процеса на обработка на данните.

Последни затварят секциите в САЩ и Канада – утре сутрин българско време. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *