ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Намалените заплати в ББР не са просто наказание, това е “Слаб 2”

Българска банка за развитие - ББР

"Само по линия на Министерството на иновациите и растежа в рамките на 2022 г. предстои да бъдат отворени програми за 600 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Преди броени дни беше затворена първата процедура с бюджет 260 млн. лева. Много предприятия кандидатстваха, сега предстои да бъдат разгледани проектите и да получат финансиране".

Това заяви пред БНР Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев.

Той коментира намаляването на заплатите на експерти от Надзорния съвет в ББР.

"Това е не просто наказание, това е "Слаб 2". … Открихме, че изпълнението на бюджета към момента е катастрофално. При заложени 342 млн. лева са раздадени (кредити) около 65 млн. лева. Този обем е бил намален в последствие и за периода септември – декември той е намален от 170 млн. лв. на 87, но независимо от това и тази цел не е била постигната", каза Якимов. 

Красимир Якимов обясни, че при уставен таван от 5 млн. лева за кредит, в момента средният размер на кредит е 350 хиляди лева, при заложената цел, това би означавало 4 нови кредите на ден.

"С този капацитет на банката, без клонова мрежа и с ограничен човешки ресурс е по-скоро въпрос на научна фантастика. Това беше причината да наложим тази мярка", посочи той.

Якимов съобщи, че започващият одит на Сметната палата в ББР ще продължи около 2 месеца и подчерта, че това е планов одит, а не е по инициатива на Министерството на иновациите и растежа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *