ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Напрежение в Благоевград пред откриването на “македонския” клуб

македонски културен клуб никола вапцаров благоевград (БНТ)

Представители на партии и на президентската институция на Република Северна Македония ще присъстват на откриването на така наречения македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, обявено за 12 часа, предаде БНР. 

Час преди това ВМРО организира протест  на площад "Македония" пред паметника на Гоце Делчев и пред мемориала на Делчевия род в двора на храма "Въведение Богородично". 

За да се предотвратят провокации или безредици, полицейското присъствие ще бъде засилено.

Основен инициатор за откриване на македонски културен клуб в Благоевград е Сдружението за защита на  индивидуални човешки права, което е обявено от българския съд като противоконституционно и незаконно и в момента тече процедура по неговата дерегистрация. 

Въпреки частния характер на инициативата премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че подготвя документи с официално искане до българската държава за легитимирането на клуба.

До момента участие на официални лица от югозападната ни съседка са  потвърдили лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и Миле Бошняковски, началник на кабинета на президента Стево Педаровски.

От 11 часа пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград започва мирният протест на ВМРО. От партията категорично се обявяват срещу опитите за  легитимиране на противозаконни и противоречащи на Конституцията на България центрове в "сърцето на Пиринска Македония".

Частната инициатива, наречена "македонски културен клуб", според тях е  поредната антибългарска провокация от страна на политиците в Скопие. От ВМРО припомнят, че според Конституцията България е еднонационална държава, а в Преспанското споразумение е записано, че македонско малцинство в страната ни няма.   

Представители на външното ни министерство определиха събитието като „провокация, зад която стоят хора, които имат антизападни, антинатовски настроения и целите им са да предизвикат напрежение както у нас, така и в Северна Македония.“

 

Племенницата на Никола Вапцаров – режисьорът Мая Вапцарова, коментира пред bTV откриването на македонския клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград.

Този език (б.р. македонският) трудно може да бъде приет в България, защото е производно на България. Основната идея в създаването на македонския език, който е подтикван от Тодор Павлов, Цола Драгойчева, Крум Кюлявков и Венко Марковски, като поет, който идва от Скопие тогава в България, заедно с жена си и започват да създават този македонски език, който с нищо не е по-различен от българския.

Тя допълни, че брат й е получил покана за откриването на македонския клуб в Благоевград.

"Брат ми ще бъде в Благоевград, за да каже, че фактически за нас е радост, че тези хора също обичат Никола Вапцаров и че е безобразие това, че създават клубове, които нямат нищо общо с тях“, добави Мая Вапцарова.

Тя добави, че вижда провокация в събитието, "която би трябвало да бъде спряна много отдавна".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *