ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Не е проблемът как се гласува, а как ще се отчитат гласовете

Андрей Гюров

Това, което можем да направим е да отстояваме принципите си и защитаваме интересите на избирателите си. Ние искаме българските граждани да могат да изразят своя избор свободно, не да не да бъдат разкарвани. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров пред БТВ. 

Гюров посочи, че Мустафа Карадайъ е звънял на парламентарните групи относно промените в Изборния кодекс.

"Това, което защитаваме като парламентарна група е да бъде изтеглен Изборният кодекс в сегашния му вариант. Това зависи от решение на парламента, има възможност да се вземе такова решение с мнозинство. Ние призоваване всички партии да подкрепят това решение, Изборният кодекс е опорочен", каза още председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“. 

"За нас е изключително важно всеки гражданин да изрази своя вот и той да бъде зачетен по правилния начин. Така променен Изборният кодекс не може да доведе до нищо хубаво. Случиха се няколко големи неща – превръщането на машините в принтери на бюлетини. Не е проблемът как гласуваме, а как ще бъдат отчитани тези гласове. В последните годни сме виждали за какви машинации на вота, как хората бяха държани като заложници в зала „Армеец“, как бяха объркани протоколи. Искаме България да гледа напред, а не назад към тъмните години на прехода. Второ – защо беше закрит Обществения съвет на ЦИК? Защото даде становище,че смесеният вот би бил най-лошият вариант. В секциите, в които има само хартиено гласуване има по-голям спад, и отколкото в секциите, където се гласува машинно. Има спад на избирателната активност, но не е заради машините", посочи Гюров. 

Той коментира и изказването на Кирил Петков, че „Продължаваме промяната“ няма да води преговори с БСП за съставяне на правителство. 

"Ние няма да преговаряме за съвместно управление с БСП или друга сила, която поддържа Избирателния кодекс в този му вариант. Той отваря вратата към управление на партиите на статуквото. Искаме да видим България модерна", добави депутатът.

"В такава ситуация не можем да преговаряме с нито една партия, която потъпква правилата на парламента и правата на българските граждани". Така той коментира отложената среща между „Продължаваме промяната“ и ДПС. 

"Ние сме заявили много ясно, че няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ. Когато дойде при нас вторият мандат ще предложим кабинет и ще търсим подкрепа от парламента. Общо управление с ГЕБР е невъзможно. Ние ще търсим подкрепа по политики", уточни още Гюров.

Относно местните избори и общите кандидати с „Демократична България“, Гюров заяви: "Там, където е разумно, ще търсим общи кандидати. И днес се видя, че демократично настроените сили се обединяват, когато това е нужно. В тази кризисна ситуация трябва да направим всичко възможно издигнем общи кандидати, където е необходимо". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *