ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Не очаквам конкретна заплаха за националната сигурност след инцидента в Полша

Димитър Стоянов

Не очаквам конкретна заплаха за националната сигурност след инцидента в Полша. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов.

По думите му няма притеснение в нито една страна-членка на НАТО.

"Най-вероятно е украинска ракета, която е стреляла по определна въздушна цел. Не се налага усилване на капацитета или повишаване на готовността на военните сили на Източния фланг на НАТО. Рискове има, войната е до нас, но няма опасност за националната ни сигурност", каза Димитър Стоянов.

Служебният министър припомни, че в момента в България тече air policing, съвместно с испанските военновъдушни сили, което е предварително планирано. 

"Въоръжени сили продължават да бъдат в готовност, каквато са от 24 февруари. Не виждам притеснение у депутатите, нито в комисиите. Депутатите искаха да бъдат информирани от наша страна и ние го направихме. Не виждам необходимост от чрезвичайни мерки към момента", отбеляза Стоянов. 

Комисиите по отбрана и по външна политика в парламента проведоха съвместно заседание във връзка с инцидента с падналата снощи ракета в Полша.

На заседанието, което беше закрито, депутатите изслушаха министрите на отбраната и на външните работи, както и данни от службите за ситуацията.

След заседанието Екатерина Захариева, която е председател на Външната комисия на НС, каза, че няма директна заплаха за България и призова да се спрат спекулациите.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че към момента не изисква повишаване на готовността на силите по източния фланг на НАТО, както и на Българската армия. 

"Позицията на НАТО беше ясна и спокойна", отбеляза Димитър Стоянов, като повтори че "не се очаква нещо черезвичайно".Министърът на отбраната посочи, че няма заплаха за националната ни сигурност, няма и искане от полска страна за провеждане на консултации по член 4 от договора за НАТО.

Министърът на външните работи Николай Милков отчете също, че НАТО говори с предпазлив тон. "Изявлението на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг е синтезирало в момента мнението на всички държави-членки, българската позиция е трайна и не се налага промяната ѝ“, каза още Николай Милков.

По време на заседанието е станало и въпрос още как България да помогне на Украйна с генератори за ток заради ситуацията с разрушената енергосистема на страната.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма данни ракетата, която падна на територията на Полша и уби двама души, да е умишлена атака срещу страната или че Русия подготвя нападение срещу НАТО. "Инцидентът по-скоро е причинен от украинска ракета, която се е опитвала да обезвреди руска", уточни Столтенберг. 

И от руското министерство на отбраната обявиха, че падналите на територията на Полша ракети са били изстреляни от украинската противовъздушна отбрана.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *