ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Не сформирането на правителство ще е най-сложното

Страхил Делийски

Колкото повече са партиите в парламента, толкова повече са вариантите за коалиции. Затова, ако мислим за това, не трябва да сме песимисти за новото Народно събрание и изпълнителната власт, коментира пред Радио София политологът Страхил Делийски.

"И не става дума за аритметика. От доста време в българския политически живот политиката отстъпва пред брокерстване и търговия, интереси на спонсори. Поведението на представителите на проектите и клиентелистките партии, които доминират у нас, не се подчинява толкова на политическа логика", обясни той.

Според Делийски пред ГЕРБ и Бойко Борисов дилемата е да изберат най-изгодната коалиция, в която те да останат доминиращи при разпределянето на публичен ресурс – задават се нови еврофондове през пролетта. "Това ще е и стимул за съставяне на правителство. Кой иска това разпределяне на средства да се прави от служебното правителство?", попита политологът.

"За външните ни партньори също е особено важно България да има изпълнителната власт, с която да се общува поне средносрочно", допълни той.

"Така че не сформирането на правителство ще е най-сложното пред политиците и страната", обобщи Делийски.

"Партията (коалицията), която спомогне да се състави кабинет, ще има с какво да се похвали в тази ситуация. Ако заради някоя партия не се състави – ще бъде виновна", поясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *