ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Не съм поемал ангажимент за отменянето на зеления сертификат

Министерски съвет  Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков отговори на критиките на ГЕРБ, че е водил разговори „на тъмно“ за отпадането на зеления сертификат с партия „Възраждане“. Той подчерта, че не е поемал ангажимент за отменянето му.

„Още след протеста на „Възраждане“ обявих, че отваряме работна група за разговори между протестиращите и експерти от здравното министерство. Въпросът беше да влязат в диалог на база реални данни и да се излезе с работна група, която да даде общи идеи какво може да се случи. Тогава беше протегната ръка за диалог. Единственото, което направих вчера в разговора с „Възраждане“, е, че уточнихме кога тази група ще започне да работи. Никакви ангажименти не са поемани от никого“, обясни той.

Премиерът припомни и при какви условия би отпаднал зеленият сертификат: минимум 60% нива на ваксинация и спад в заетостта на интензивните легла за COVID-19 на 5% от общия им брой.

По-рано днес от парламентарната група ГЕРБ-СДС поискаха отмяна на зеления сертификат в България. Мотивът им е, че много от сертификатите са фалшиви, а изискването за влизане в парламента със зелен сертификат не се спазва. От партията уточниха, че не са срещу зеления сертификат, а само срещу "побългарения" му вариант. Все пак Росица Кирова от ПГ на ГЕРБ уточни, че депутати от партията са се подписали в конституционна жалба срещу сертификата, подготвяна от колегите им от "Възраждане". "Този сертификат беше побългарен и май не трябва да е условие хората да имат ограничения за достъп до работните си места. Разбрахме, че от "Възраждане" внасят конституционна жалба срещу сертификата и дванайсет депутати от нашата група се подписаха", каза Кирова.

Бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов настоя за незабавна отмяна на документа у нас, за да спре и търговията с фалшиви сертификати. По данни на ГЕРБ премиерът Кирил Петков е водил разговори с "Възраждане" в тази посока. "Преди малко разбрахме, че министър-председателят е водил разговори на тъмно, в които е поел ангажимент за отпадане на зеления сертификат. Преди повече от месец нашата група внесе предложение за отпадане на зеления сертификат в НС, защото той трябваше да важи за всички. Нека не се сравняваме кои сме по-равни. Нашите зелени сертификати са в депутатските карти. Тук влизат депутати без зелени сертификати. Хайде да се сравняваме с хората, които не могат да отидат на работа без сертификат. Настояваме да се спазват правилата от всички граждани. Някой, като ви иска зелен сертификат, иска ли ви лична карта? 30% от зелените сертификати в България са фалшиви. Министерството на вътрешните рабати се провали със спирането на фалшивите сертификати", посочи Ангелов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *