ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Нека бъдем реалисти и да следваме ясни приоритети

Росен Христов

Нека бъдем реалисти и Европейската комисия да постави ясно приоритетите пред всички нас, вследствие на което да направим нужните компромиси.

Това каза българският министър на енергетиката Росен Христов днес пред участниците в Неформалния енергиен съвет, организиран от Чешкото председателство на Съвета на ЕС в Прага. Той припомни, че през последните седмици се обсъжда интензивно как да се стабилизира пазарът на газ, дали да се постави таван на цената на руския газ или като цяло на газа, както и какъв ще е цялостният ефект от обсъжданите мерки срещу кризата с фокус върху последиците за икономиката.

"Правителствата по някакъв начин подкрепят тези мерки, една от тях е да се намали консумацията на газ и да се диверсифицират източниците на доставка. Всичко това обаче не може да се постигне за кратко време", категоричен бе Росен Христов и допълни, че вече значително е понижена консумацията на газ, но това е за сметка на развитието на икономиката и опасността от рецесия. 

Той призова отново да се погледне обективно на ситуацията и да се прецизират сферите, в които мерките имат приложение, за да са наистина ефективни.

"В това отношение България работи все по-детайлно и задълбочено. Нека ЕК да постави ясни приоритети и да има предвид, че някои мерки ще се случат по-бързо, а други ще отнемат години", каза още Христов, като даде пример с диверсификацията, която е невъзможна без налична инфраструктура. Той призова за логичен и съобразен с особеностите на страните план.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *