ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Няма нищо скрито и не бездействаме за еврото, увери Пеканов

Парламент Атанас Пеканов

"Не смятам, че има нещо скрито и че бездействаме. От приемането на решението на парламента на 27 октомври за ускоряване на процеса по въвеждане на еврото досега са извършени стъпки, регулирани в Националния план за въвеждане на еврото. Това е официален документ, публикуван на интернет страницата на Министерството на финансите." Това заяви по време на блицконтрола в парламента служебният вицепремиер по управление на европейските фондове Атанас Пеканов. Той отговори на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който го попита докъде стигна подготовката на Меморандума за разбирателство с Европейската комисия за производство на национални евромонети и кога проектът ще бъде представен пред парламента. 

Пеканов посочи, че служебното правителство продължава стъпките по финализиране на комуникационната стратегия, която ще обясни всички тези процеси, за които пита депутатът. Всички министерства ще комуникират с бизнеса, с малките и средни предприятия и с гражданите за това какво ще се случва, когато страната ни влезе и преди да влезе в еврозоната, обясни вицепремиерът. Министерството на икономиката вече започна този процес, увери той.

Зам.-министър председателят каза, че винаги е бил открит по тази тема и е заявявал, че рискове сигурно има, като държавата и институциите трябва да си свършат работата и отговорно да подходят към тях. Беше публикувана за обществено обсъждане и концепцията за бъдещия закон за приемане на еврото, припомни той. Законът ще бъде приет от даден бъдещ парламент, когато нещата вече са в крайната си фаза. Законът трябва да бъде предварително разработен, за да има правна сигурност и банките да знаят какво ще се случи. Общата му концепция е публикувана преди няколко седмици за обществено обсъждане.

"На конкретния ви въпрос не мога да отговоря, защото Министерството на финансите е водещата институция по тази тема", отбеляза Пеканов. Министерството пряко разговаря с Европейската комисия за техническата помощ, която страната ни ще получи от европейските институции, за да се случи този процес по възможно най-добрия начин.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *