ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Нидерландският парламент спря България за Шенген

нидерландия холандия парламент хага

Парламентът на Нидерландия прие вчера резолюция, според която страната не трябва да гласува за приемането на Румъния и България в Шенген. Съобщението беше направено от нидерландската евродепутатка София ин'т Велд, координатор на групата "Обнови" в комисията за граждански свободи в ЕП.

"За мое огромно съжаление преди няколко минути научих, че нидерландският парламент е приел резолюция, в която се посочва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия ("Демократи 66", бел. ред.) гласува против тази резолюция, ние искаме Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство незабавно, вие сте изпълнили необходимите критерии", заяви тя.

"Страхувам се, че премиерът на Нидерландия прави много малко, за да убеди нидерландския парламент или да поеме отговорност и да заяви, че в интерес на Европа ще се съгласи в Съвета Румъния и България да се присъединят към Шенген. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са против. Моята партия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген незабавно, но повечето партии в правителството не желаят това", посочи още тя.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви в Брюксел, че Румъния има шанс да се присъедини към Шенген, но няма гаранция, предаде Аджерпрес.

Той добави, че резултатът от мисията за оценка на страната е много добър, но все още има въпроси, които трябва да бъдат изяснени.

Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви, че Финландия вече не се противопоставя на влизането на Румъния в Шенген, а решението е взето след лобирането от страна на Румъния пред Турция за допускането на Швеция и Финландия в НАТО, заяви външният министър Богдан Ауреску, цитиран от телевизия Диджи 24.

Той посочи, че през месец май е имал разговор в Истанбул с турския президент Реджеп Тайип Ердоган заедно с полския си колега, в който двамата са пледирали за присъединяване към НАТО на Швеция и Финландия.

Ауреску каза още, че Нидерландия също не се противопоставя на влизането на Румъния в Шенген.

"Премиерът (Марк) Рюте каза много ясно, че Нидерландия не се противопоставя по принцип на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Този вот на въздържане, който парламентаристите от неговата партия дадоха в Европейския парламент, е вот, който показва всъщност, че точно както каза премиерът Рюте, Нидерландия не се противопоставя на това присъединяване. Не означава и че е "за" в този момент. Означава, че процесът на вземане на решение продължава, но е ясно, че нашето усилие трябва да продължи", изтъкна министърът.

И петимата евродепутати от партията на нидерландския премиер Марк Рюте се въздържаха от гласуване в ЕП във вторник на резолюцията, с която евродепутатите поискаха присъединяването на Румъния и България към Шенген, отбелязва телевизията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *