ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“Ние Идваме!” алармира, че енергийната ни система е в риск

"Ние идваме!"

От гражданското сдружение "Ние идваме!" информираха еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон и ресорните дирекции в Европейската комисия, че на 20 октомври служебното правителство е приело да отмени решение на редовия кабинет от 13 юли 2022 г. за предприемане на необходимите действия за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Според сдружението на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян отмененото решение блокира усилията за алтернативни доставки на гориво за българската атомна електроцентрала в Козлодуй и оставя страната ни в зависимост от режима на руския президент Владимир Путин и от монопола на Руската федерация.

Споменава се още, че тази стъпка на служебния кабинет на президента Румен Радев поставя под риск енергийната ни система, промишлеността, битовите потребители и като цяло засяга националната сигурност на България.

От "Ние идваме!‘‘ изразяват опасенията си, че в момент, когато Европейският съюз се опитва да се откъсне от енергийната зависимост от Москва, служебната власт в България – с ограничен и преходен мандат – предприема стъпки, "за да затвърди и продължи тази зависимост". Според формацията тези действия са в противовес със стратегията на комисията REPowerEU, където предизвикателствата в ядрената зависимост на България са конкретно назовани като цели за диверсификация. Допълва се и че страната ни е била е една от първите, която е пострадала от прекратяването на газовите доставки от "Газпром", въпреки сключения договор, а с настоящото решение се поставя в условия да бъде изнудвана и в сферата на ядрената енергетика.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *