ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Новият парламент провежда първото си извънредно заседание

Парламент

Новото 48-о Народно събрание провежда първото си извънредно заседание. Първа точка в дневния ред е проекторешение за избиране на Временна комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Комисията ще бъде създадена на паритетен принцип и ще се състои от 14 членове – по двама представители от всяка парламентарна група. 

В програмата е разписано още изслушване на служебния министър на финансите Росица Велкова за състоянието на приходната и разходната част на бюджета. Тя ще представи и проектобюджета на служебното правителство за следващата година. Според направеното предложение за финансова рамка се предвижда 6,6% дефицит и около 16 млрд. лева дълг за следващата година. Заложени са още замразяване на минималната работна заплата, въпреки рекордната инфлация в страната, и средно около 12% ръст на пенсиите от юли следващата година.

Предлага се минималната пенсия да бъде 467 лева от 1 януари, а от 1 юли 2023 година да стане 523 лева. Таванът на пенсиите ще остане 3400 лева, а разходите за пенсии надхвърлят 19 милиарда лева, с близо 4 милиарда повече в сравнение с настоящата година. 710 лева ще остава минималният осигурителен доход, както и обезщетението за майчинство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *