ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

НС прие законови промени за предупредителните и сигналните оръжия

сигнален пистолет

Депутатите гласуваха на първо четене създаването на орган към Министерството на отбраната, който ще извършва експертиза на предупредителните и сигналните оръжия. С измененията в закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия се предвижда и възлагане на нови функции в Главна дирекция "Национална полиция".

Приетите на първо четене промени в закона регламентират, че предупредителните сигнални оръжия трябва да отговарят на техническите спецификации като гаранция, че те не могат да бъдат преработени в огнестрелни.

Депутатът и зам.-председател на Вътрешната парламентарна комисия Маноил Манев от ГЕРБ обясни основната поправка в закона:

"Създава един орган към МО, който, ако се наложи при нужда и при искане, ще провери дали представеният сертификат от производителя на оръжие и самото оръжие съвпадат, дали са истински".

С текстовете Институтът по отбрана "Професор Цветан Лазаров" към военното министерство се определя за органа, който ще извършва експертиза на предоставени от български производители и от вносители образци за изпитване на предупредителните и сигналните оръжия за съответствието им с техническите спецификации.

При установено съответствие органът ще издава сертификат за вида, модела, калибъра на оръжието, името на производителя и вносителя, годината на производство и номера и дата на протокола от изпитване, като го предоставя на заявителя.

Също така е предвидено в структурата на Главна дирекция "Национална полиция" към МВР да се създаде национална точка за контакт за предупредителните и сигнални оръжия.

Тя ще изготви и публикува на интернет страницата на ведомството списък на тези оръжия, които съответстват на техническите спецификации, както и на съответните производители вносители.

Поправките в закона предвиждат още осъществяване на контрол от страна на митническите органи, сътрудничество с института.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *