ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Общините се готвят с тревога за ценовия удар през отоплителния сезон

Донка Михайлова

Общините се готвят с тревога за ценовия удар през отоплителния сезон. Това каза пред БНР Донка Михайлова, кмет на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

"Обсъждаме проблема с директорите на училищата в общината. Много различно е състоянието в секторите "Образование", "Социални услуги" и "Здравеопазване". При училищата имаше макар и минимално увеличение на средствата при актуализацията на бюджета. Това ни дава относително спокойствие. Такова увеличение няма предвидено за ръста на разходите за отопление при социалните услуги. Най-тревожно е положението в общинските болници, при които Националният рамков договор предвиди възнаграждения, които не могат да бъдат покрити от стойността на клиничните пътеки. Всички болници, които не изпълнят този ангажимент, ще получат през септември намаление с 15% на стойността на пътеките. Там резерв за ръста на разходите за отоплението въобще не съществува. Нито за заплати, нито за отопление ще стигнат средствата. Направихме един непретенциозен преглед в каква степен средствата от клинични пътеки ще покрият увеличението на възнагражденията. Отговорът ни е – за около 70%, а средства за ръста на цените при горивата въобще не са предвидени", обясни тя.

По думите на Донка Михайлова в училищата, които са на централни доставки на газ за отоплението им, ситуацията е много тежка.

"Кметът на Самоков каза, че там ръстът е над 250%. Не толкова сериозно е положението при училищата, които все още се отопляват на нафта и на дърва", допълни тя.  

Михайлова обясни, че се търсят алтернативни начини за отопление, където е възможно.

"Общините сме в категория на небитов абонат и това е сложността на ситуацията. Ние трябва да извършваме некомерсиални дейности, приравнени към обектите, които имат търговски и комерсиални цели", посочи заместник-председателката на НСОРБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *