ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Обвиненият за катастрофата в Бургас Омар остава в ареста

Омар Мохамад Али Аднан

Бургаският окръжен съд постанови най-тежката мярка задържане под стража за сирийския гражданин Омар Мохамад Али Аднан. В мотивите на съда е посочено, че има достатъчно събрани данни за съпричастност на Омар към престъплението, което автобус с мигранти блъсна полицейски автомобил и на място загинаха двама полицейски служители.  

Заради високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление, той остава в следствения арест. 

Според обвинението, Омар е извършил тежко умишлено престъпление и трябва да получи постоянен арест. Събрани са достатъчно свидетелски показания, че именно 15-годишният сириец е шофирал автобуса, съобщи в залата прокурорът.

Окръжният прокурор Димитър Узунов определи като "фрапантен удар срещу държавността в Република България случая, при който Омар Мохамад Али Аднан  – сирийски гражданин, управлявал автобус с мигранти, за което има много свидетелски показания, включително и на служители на "Гранична полиция", и, вместо да спре пред полицейския автомобил с включена сигнализация е увеличил скоростта на автобуса и е блъснал полицейската кола, като е причинил смъртта на двама полицаи.

Най-интересният въпрос в случая – за възрастта на Омар. Всъщност, той няма лични документи, а самоличността му е установена от данни, споделени от него самия. Прокурор Узунов заяви, че в справка на Държавната агенция за бежанците са посочени две рождени дати на Омар. Според втората той е по-голям, а не 15-годишен. Всичко това предстои да бъде изяснено. 

Тройна-техническата експертиза трябва да установи дали автобусът има спирачен път или не. 

Самият Омар пред съда заяви, че е видял полицейския автомобил в последния момент. Натиснал е спирачки, но те не са се задействали. 

Той се призна за виновен и поиска да не остане в следствения арест. Каза, че престъплението не е умишлено. Неговият служебен адвокат обаче определи искането на Окръжната прокуратура за основателно и поиска най-тежката мярка за неотклонение – "задържане под стража". 

Ако се докаже, че Омар е непълнолетен, редуцираното наказание, по закон, е до 10 години затвор за това, което той е причинил като престъпление.

Омар е казал на служебния си адвокат, че организаторът на трафика се намира в Турция. Няма данни за български лица, които да са съдействали.

Междувременно, служебният адвокат на Омар Пламен Кунев заяви, че от него знае, че организаторът на схемата за трафик на мигранти се намира в Турция. 

Момчето се е свързало с каналджиите лично. Инструкциите за това накъде да бъдат превозени мигрантите е получавал директно от човека в Турция. 

Автобусът, който е превозвал мигранти, се насочвал от Бургас към една от другите ни граници. Той е чакал инструкции накъде да тръгне. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *