ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Още 17 млн. лева за храмове и машинно гласуване

машини за гласуване

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет и на Централната избирателна комисия за 2022 година.

Допълнителните разходи по бюджета на Министерски съвет са в размер на 8 150 000 лева. Те са 5 000 000 лева за източноправославното вероизповедание и по-конкретно за капиталови разходи на Българската патриаршия, 800 000 лева за текущи разходи на Мюсюлманското изповедание, 2 250 000 лева – за ремонт и реставрация на Богословския факултет в София, и 100 000 лева за проектиране и изграждане на православен християнски храм в Кипър.

С постановление правителството одобри и допълнителни 9 456 233 лева по бюджета на Централната избирателна комисия. Средствата са за финансово обезпечаване дейностите по техническото осигуряване на електронното машинно гласуване за изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година. В тази сума ДДС е включен.

Обезпечените с постановлението дейности включват инсталиране на демоверсия на електронна бюлетина, параметризиране на бюлетините, конфигуриране, профилактика, инсталиране и настройване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване. Парите ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет за 2022 година.

Правителството определи и условията и реда за съхранението на устройствата за машинно гласуване.

Съгласно правителственото решение, за осигуряване произвеждането на всички видове избори техническите устройства за машинно гласуване следва да се съхраняват на подходящо място, като например складови помещения. Те трябва да отговарят на условията за достатъчно пространство за съхранение, инсталиране и тестване, разтоварване, разпределение и транспортиране на машините. Трябва да покриват и специфичните изисквания за съхранението им (температура, площ, осветеност), определени от Централната избирателна комисия.

До осигуряването на подходящи помещения, които да са държавна собственост, се предвижда да се използват наети пространства от Централната избирателна комисия за срок не по-дълъг от 2 години. Тези помещения могат да бъдат частна собственост, но трябва да отговарят на изискванията.

Министерство на вътрешните работи следва да осъществява външната охрана на помещенията, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване. От ЦИК ще упражняват контрол върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване. Достъпът до помещенията ще се осъществява само с разрешение на Централната избирателна комисия.

Решението предвижда още при осигуряване на помещения – държавна собственост, необходимите финансови средства за привеждането им в съответствие с посочените изисквания, да се осигуряват по Закона за публичните финанси.

Решението ще позволи на Централната избирателна комисия да сключи нов договор за съхранение на устройствата в помещения – частна собственост, до осигуряването на помещения – държавна собственост.

Министерският съвет също прие и Методика за изменение на цената на договорите за обществена поръчка в резултат на инфлацията. Това ще стане на основание Закона за обществените поръчки. С нея се регламентират редът и условията за индексиране на разходите за изпълнение на договорите за обществени поръчки за строителство. Отчита се, че в резултат на инфлацията са увеличени цените на основните стоки и материали, формиращи стойността на строителството. Основната цел на методиката е да отчете инфлационния риск чрез обективна и справедлива индексация на стойността на изпълнени и предстоящи дейности.

Борислава Кирилова

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *