ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Оставиха в ареста двама украинци за трафик на бежанци

украинци

Районният съд в Стара Загора наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на двама украински граждани, обвинени, че са подпомогнали мигранти от Сирия и Ирак да преминат незаконно през страната. Двадесетгодишните Марян Ризак и Руслан Вовчук бяха заловени на 25 ноември в старозагорското село Ракитница след преследване, започнало на 205-и километър на магистрала „Тракия“. След получен сигнал, полицейски патрул започва да преследва товарен автомобил "Фолксваген" с полска регистрация, който не спрял на стоп палка и светлинен сигнал. Микробусът преминал на места с над 140 км/час през село Плодовитово, Чирпан и се насочил към село Ракитница. На изхода на селото е навлязъл в зелена площ и е спрял.

Водачът и пътникът започнали да бягат и след около 2 километъра преследване са задържани. Те са привлечени като обвиняеми за това, че в съучастие помежду си, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомагали чужденци – 22 граждани на Република Сирия, от които 16 пълнолетни и 6 непълнолетни, както и един пълнолетен иракски гражданин, да преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България. 

Двамата украинци са безработни и са дошли на почивка в България.  До момента са проведени оглед на местопроизшествие и на моторното превозно средство, което е иззето като веществено доказателство по делото. Всички сирийски и иракски граждани са разпитани като свидетели, а 7 от тях и пред съдия, събрани са писмени доказателства.

Украинските граждани са влезли в страната в 2:28 часа на 21 ноември тази година, след което са пребивавали няколко дни в София. От прокуратурата разполагат с данни, че този микробус през последните няколко месеца е влизал и излизал от страната през границите със Сърбия и Румъния няколко пъти.

Двамата обвиняеми имат служебно назначени защитници, които заявиха, че ще обжалват наложените мерки за неотклонение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *