ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Осветяват обществени сгради в зелено за Европейския ден на донорството

Застрахователна класация

Днес отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят се чества от 1996 г., като традиционно се отбелязва във втората събота на месец октомври, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Тази година мотото на инициативата е „Сподели повече от история. Сподели живот!“, с акцент върху нуждата от повишаване на обществената осведоменост относно донорството и трансплантацията на органи.

В периода от 7 до 16 октомври, като част от Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019-2023 г., Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор" ще популяризират информация по темата, надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

Към 5 октомври, своята трансплантация очакват 901 български граждани. Тази година в страната успешно са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Втори шанс за живот получиха 18 души, нуждаещи се от присаждане на орган. От началото на годината до 5 октомври е извършена 1 трансплантация от жив донор и 17 от трупно донорство.

По данни на Съвета на Европа през 2021 г. в Европа са извършени 36 хил. органни трансплантации, какъвто е и броят им през 2020-а. Това е с 20% по-малко в сравнение с реализираните през 2019 г. трансплантации. Само за последната година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 41 хил. граждани. През миналата година в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 20 пациенти.

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията и в изпълнение на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. – 2023 г. ИА „Медицински надзор“ организира различни събития.

На 8 октомври двубоите от Първа професионална лига ще преминат под надслов „Да! За живот!“. Целта е да се повиши осведомеността за значението на донорството на органи за спасяване и подобряване на живота на крайно нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствен шанс за живот.

В утрешния ден двубоите между ПФК „Славия“ и ПФК „Септември“ (17:30 ч.) и ПФК „Левски“ и ПФК „Ботев“ Пловдив (20:00 ч.) ще започнат с призив за съпричастност към благородната кауза.

На 8 октомври осем общини ще осветят фасадите на свои сгради в зелено – цветът на донорството и трансплантацията.

От 19.15 ч. до 19.45 ч. Община Хасково ще освети в зелено Камбанарията, част от архитектурния ансамбъл на Монумента на Света Богородица с Младенеца. Община Кюстендил ще освети Общинския драматичен театър. Община Добрич ще освети Диагностично-консултативния център-I, а община Бургас – УМБАЛ Бургас. В Силистра ще бъде осветена сградата на общината, в Русе – Пантеонът, а във Велико Търново – крепостта „Царевец“.

Националният дворец на културата в София ще бъде осветен от 19.15 до 20.15 часа.

На 9 октомври трансплантирани хора, лекари и поддръжници на каузата символично ще участват в Уиз еър София маратон 2022 година.

На 11 октомври (вторник) от 11.00 часа, в Розовата градина на столицата (в южната част на парковото пространство на НДК), в знак на признателност към донорите и техните близки ще бъдат засадени 11 рози – какъвто е броят на донорските ситуации от началото на годината досега.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *