ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От БСП и ГЕРБ-СДС готови с проектозакони срещу домашното насилие

домашно насилие

От БСП и ГЕРБ изразиха готовност за законодателна инициатива срещу домашното насилие по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените, който се отбелязва днес, 25 ноември.

Вяра Емилова от БСП заяви в декларация от трибуната, че ще внесат в Народното събрание Закон за защита от домашното насилие. Основен проблем за пострадалите лица от домашно насилие се оказва липсата на достатъчно услуги, с които те да бъдат подкрепяни, посочи Емилова. Тя отбеляза, че съществуващите в момента кризисни центрове са недостатъчен брой – едва 13, и невинаги в тях жертвите могат да намерят защита, тъй като капацитетът им е запълнен.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС заяви от трибуната, че се надява това Народно събрание, колкото и време да работи, да компенсира недостатъците в българското законодателство.

"Статистиката, за съжаление, е много лоша. Всяка година слушаме по новините за все повече и повече убити предимно жени и момичета от техните партньори или съпрузи", посочи Захариева.

"Това, което според мен и според нашата група трябва да направим, е да довършим това, което е започнато и няколко правителства работиха, а именно – да предоставим на жертвите на домашно насилие най-съвременната защита в законодателството", заяви Екатерина Захариева. Тя настоя, че трябва да се работи и за превенция на проблема в училища, детски градини, като това трябва да се прави съвместно със социални работници, служители на МВР, с неправителствени организации.

"Позицията на нашата парламентарна група е, че ако Министерският съвет не внесе този закон, който се работеше по времето на правителството "Борисов 3", ние ще направим това", обяви Захариева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *