ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

От БСП вярват, че може да има кабинет, но не вярват на Борисов

Парламент Среща на БСП с Герб за бюджета

"Ние вярваме, че може да се състави правителство, но не вярваме на Борисов." Това  заяви на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. И добави, че има конкретен повод за думите ѝ – днешната среща с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Нинова изтъкна, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди дни е казал, че ще преговаря с БСП и ще подкрепи социалния пакет и социалната програма на левицата, а на днешната среща е станало ясно, че ПГ на ГЕРБ -СДС не подкрепят увеличаване на социалните разходи.

"Какво се получи на срещата? Ами, да чакаме редовно правителство, нека то да си реши какъв бюджет да има, сега да продължим старите мерки, няма нужда от увеличаване на социалните разходи. Тоест той популистки говори едно и се прави на добрия, диалогичния, реалистично няма такъв ефект от това говорене", коментира Нинова.

Според нея от ГЕРБ трябва да отговорят какви са възможностите кабинет да бъде създаден с първия мандат, но социалистите няма да го подкрепят. Във връзка с възможностите за втория мандат, соцлидерката съобщи, че тук от "Продължаваме промяната" трябва да кажат какви са възможностите, когато получат мандата. "Когато го получат, ако ни поканят, ще се отзовем", допълни тя. А за третия мандат каза, че ще изчака решението на президента и тогава ще коментира. 

"Министърът на вътрешни работи твърди, че трябват повече хора и средства и е прав и ние бихме подкрепили", посочи Нинова във връзка с опазването на границата. 

По думите ѝ служебният кабинет обаче не иска тези средства в нов бюджет на 2023 г., а предлага да продължи бюджета от 2022 г., в който такива пари нямало. "Е, добре, и какво да направим ние?", попита лидерът на БСП и уточни, че между първо и второ четене на закона за удължаването на настоящия бюджет, левицата ще направи предложение за допълнение. 

По-рано днес парламентарните групи на "БСП за България" и на ГЕРБ-СДС обсъдиха проектобюджета за 2023 година. На срещата Корнелия Нинова коментира, че с ГЕРБ-СДС имат сериозни различия, но вероятно ще намерят някакво съгласие по някои от мерките.

От ГЕРБ смятат, че е добре да продължи законът за бюджета за 2022 г. и да важи и за 2023 г., а от БСП са на различно мнение, защото считат, че това би означавало замразяване на доходите при повишаващи се цени. Затова от левицата искат внесат допълнение под формата на социални предложения. Според Нинова трябва да е съобразено с финансовата стабилност и с макроикономическите показатели. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза, че е наясно, че от БСП и от ПП държат на изцяло нов бюджет за 2023 г., но от ГЕРБ-СДС стъпвали на подхода от миналата година. Затова сега, когато нямало яснота дали ще бъде сформирано редовно правителство, трябвало партиите да имат готовност да обсъдят удължаване на закона за държавния бюджет, "лишени от популизма и с прагматични отговори на въпросите – гарантираме ли финансова стабилност на държавата в следващите няколко години, не само в следващите няколко месеца".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *