ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

От оперетата с подписка в защита на досегашната директорка

марияна арсенова

Две трети от колектива на Музикалния театър или близо 200 души подкрепят подписка, с която настояват министърът на културата проф. Велислав Минеков да отмени резултатите от конкурса за директор на Държавния музикален и балетен център – София (административна шапка на Музикалния театър и Балет "Арабеск").

Музикантите се обявяват в защита на сегашната си директорка Марияна Арсенова, която на конкурса, провел се на 3 ноември 2022 г., е била класирана на трето място.

Според артиста и режисьор в Музикалния театър Явор Радованов, цитиран от БНР, в комисията са били назначени хора, които не познават оперетата – нейния състав и репертоар. Режисьорът посочва, че Марияна Арсенова е поела поста през 2015 г., когато Музикалният театър е бил с отрицателен финансов резултат в размер на 551 000 лева и с риск да бъде закрит. Тя обаче успяла да го стабилизира и не само това – за 2019 година театърът е постигнал положителен годишен преходен остатък в размер на над 3 милиона лева и така се наредил сред трите най-успешните национални културни институти.

Радованов обяснява, че по времето на Арсенова са поставени много нови заглавия с новоназначени с конкурс артисти, с външни режисьори, и те довели до значителни приходи. Освен това благодарение на управлението на Арсенова заплатите на служителите са били увеличени със 114 процента, а при последната им промяна – със 170 процента.

Според подписалите се в подкрепа на Арсенова решението на комисията, провела конкурса за директор, обезличава и обезсмисля техния седемгодишен труд.

Те изтъкват и доводи в подкрепа на искането си за незабавна отмяна на резултата от конкурса, а именно – след публикуването на записа от него в интернет, са открити нередности от юридическа гледна точка, както при подготовката, така и при провеждането му. Става дума за нарушения при определяне на състава на комисията, липса на регламент за провеждане на събеседването, което е довело до неравнопоставеност между кандидатите, груби нарушения при качването на записа на конкурса в интернет.

Според Румен Бояджиев – син, който работи в оперетата от 22 години като барабанист и композитор, неговите колеги имат съмнения, че конкурсът е нагласен. Той посочва, че е нямало публично обявена дата за провеждането на конкурса и не е било дадено едно и също време на кандидатите да разгърнат концепциите си. Според Бояджиев-син създалата се ситуация може да се използва като повод, за да се настоява и трупите да имат глас при избирането на директорите си.

"Аз съм убеден в морала на министъра и че проф. Велислав Минеков е абсолютно наясно с нещата. Имам лични и професионални убеждения, че той ще вземе справедливо решение по нашия казус. Успешните директори на други институти бяха преизбрани, защото в момента се намираме в тежка политическа обстановка и доказаните хора би трябвало да продължат да ръководят кораба в бурното море. Единствено в нашия театър се случи нещо различно. Но това дълбоко ме убеждава, че нещата са тенденциозни" – коментира Румен Бояджиев-син.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *