ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Отмениха петъчния парламентарен контрол

Парламент Йордан Цонев Десислава Атанасова

Народното събрание отмени петъчния парламентарен контрол за вторник, 29 ноември, от 10 часа. Преди това депутатите приеха със 121 гласа "за" предложението до 15.00 часа днес, 25 ноември, да продължи второто гласуване на законопроекта за изменение на Изборния кодекс. Против бяха 93-ма души.

Депутатите приеха и на извънредното заседание във вторник в програмата им да е заложено като първа точка – първо гласуване на Законопроекта за продължаване на действието на проектозакона за държавния бюджет за 2023 г., както и Закона за бюджета за държавното обществено осигурявене и Закона за бюджета за НЗОК за 2022 година. Затова решение "за" гласуваха 168 депутати, против бяха 17, а въздържали се – 28 депутати.

Преди двете решения промените в Изборния кодекс предизвикаха гневни реакции сред народните представители. Причината – текстовете на Кодекса не бяха предвидени в дневния ред. Първо депутатите започнаха с обсъждане на ратификацията на Договора за втората партида самолети F-16, после обаче депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова направи предложение за разглеждане на Закона за промените в Изборния кодекс като втора точка на дневния ред. Междувременно и Росен Желязков направи подобно предложение.

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" обърна внимание, че вчера Мирослав Иванов също бил предложил включването на промените в Изборния кодекс като втора точка в дневния ред, след което обаче заместник-председателят на Народното събрание Йордан Цонев отказал.

"Днес ако се приеме тази смяна, то тогава ще има различно тълкуване", посочи Минчев. Депутатът от "Възраждане" Коста Стоянов от своя страна предложи да се продължи с предварително приетия дневния ред на работата на Народното събрание.

Йордан Цонев от ДПС опита да излезе от ситуацията, като предложи да не се подлага на гласуване предложението на Атанасова, а това на Росен Желязков.

Асен Василев от ПП упрекна Росен Желязков с думите, че за воденето на Народното събание се изисква поне известна доза морал и разбиране за това, че няма самовластна власт.

"Няма нищо по-демократично от това залата да гласува", отвърна му Росен Желязков, а Йордан Цонев уточни, че за морала ще си говорят по-късно.

Мирослав Иванов  от "Продължаваме промяната" призова да се запази спокойствие и да не се стига до вчерашните сцени. Той се обърна към водещия Росен Желязков, че е допуснал няколко поредни нарушения на Правилника за работа на Народното събрание и уточни:

"Включването на Изборния кодекс като точка от дневния ред не е допустимо. Вие не се съобразихте с това и го предложихте на гласуване, като се скрихте зад силата на мнозинство. Обръщам внимание и на това, което посочи Асен Василев, че да председателстваш Народното събрание, изисква високи нравствени и морални качества.

Неспазвайки Правилника, криейки се зад мнозинството, не показва, че притежавате морални качества. Вие допуснахте две нарушения – дадохте думата на Йордан Цонев за лично обяснение, което само по себе си е процедурен въпрос и ако вие твърдите, че не следва да бъде давана думата за процедура, не следваше да я дадете на Цонев.

Вие не дадохте думата за процедура на голяма част от моите колеги, които искаха да вземат отношение. На второ място вие нарушихте поредността на процедурата, която се развиваше – Десислава Атанасова беше взела думата за изказване, и вие сте дължен да завършите процедурата, за да дадете възможност за реплики, след това за дуплика, а вие извършихте това нарушение, като не завършихте процедурата", обясни Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

Росен желязков му отвърна, че винаги, когато няма други аргументи, се използват аргументите ad hominem.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *