ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Отпадат стаичките, ще има параван

Парламент Десислава Атанасова

Ще направим отстъпки за Изборния кодекс с максимално удовлетворение на всички предложения. Това заяви в кулоарите на Народното събрание след редовното заседание на парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

Тя поясни, че това означава, че на 24 ноември те няма да подкрепят собствените си предложения в зала по отношение на район "Чужбина", както и увеличаването на броя на заявленията за разкриване на секции извън страната и отпадането на машинното преброяване. Но в същото време ще подкрепят начина, по който българите избират да гласуват, тоест смесеното гласуване.

Атанасова добави, че остават предложенията на "Демократична България", за това, че следва машината да калкулира сумарно данните, които да се записват на техническото устройство и то да се предава в районната Избирателна комисия. От машинното гласуване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от секционната Избирателна комисия и ще се брои под видеонаблюдение и чрез записване в момента на извършване на преброяването. Отпадали "тъмните стаички" като гласуването с хартия и машина щяло да се извършва само зад параван. 

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС отбеляза, че по предложение на "Демократична България" ще бъде създадено звено в ЦИК, което ще обслужва само и единствено въпросите за гласуването с машините. Отново по предложение на ДБ, кодът ще бъде достатъчно достъпен, удобен и отворен със заявление за всеки, който иска да получи информация по него.

Според Атанасова по тази тема е постигнат баланс, въпреки, че предложението на ПП и ДБ отново да има временна комисия, която да обсъжда за пореден път тези предложения, не било "законосъобразно".

"Разписките вече ще бъдат бюлетина от машинно гласуване. Те ще бъдат с QR код, както са в момента, но едновременно с това ще бъдат хартия, която е защитена по начин, по който не може да се манипулира или отпечатва допълнително някъде. Освен това те ще бъдат с печат на ЦИК", каза тя. Тези разписки от машините ще се преброяват заедно с хартиените бюлетини. 

"Ние надграждаме контрола и доверието в изборния процес с това, че ако има оспорване на някакъв вид избори, в която и да е секция, ще има два носителя – единият ще бъдат данните от машинното гласуване, а другият – това ще бъдат възможностите за съдебен контрол над всички хартиени бюлетини", посочи Десислава Атанасова.

Председателката на парламентарната група заяви също, че е чула някои от предлаганите корекции в Изборния кодекс  и напомни, че що се отнася до предложението да има антикорупционно законодателство, ГЕРБ и антикорупционната коалиция, която се е формирала в парламентарната правната комисия, е приела законопроекта на Министерския съвет и на ПП в тяхно отсъствие.

"В този смисъл ми се струва абсолютно несериозно те да поставят такова условие", отсече Атанасова. 

Колкото до темата за по-бързо бюджетно законодателство, от ГЕРБ са на мнение, че докато няма редовно правителство, което да носи отговорност по изпълнението на бюджета и чрез него да реализира своите собствени политики, би било по-добре да се гласува закон за продължаване действието на сегашния бюджет.

Атанасова определи, че "Три процента дефицит е чудесна новина", но данните на Международния валутен фонд, на Европейската централна банка, на БНБ и на Националния статистически институт и на всички експерти финансисти говорели, че това е "почти невъзможно". Очертавало се за следващата година България да има дефицит от 11 млрд. лева и трябвало да бъде изтеглен нов дълг.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *