ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Пак спорове в парламента заради бюлетините и оръжията за Украйна

Парламент заседание

Темите за връщането на хартиените бюлетини и за предоставянето на военна помощ за Украйна отново предизвикаха спорове в пленарната зала. Разправиите възникнаха около седмичната програма на депутатите. А поводът беше включването в нея на законопроекти за промени в Изборния кодекс. Предвижда се това да бъде втора точка в петък, след провеждането на редовния парламентарен контрол. Преди да бъде гласувана програмата обаче, Милен Матеев от парламентарната група  на "Продължаваме промяната" заяви, че не може в петък да се разглеждат законопроектите за изменения в Изборния кодекс. Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от на ДПС Йордан Цонев възрази. Той бе категоричен, че точката трябва да остане. По думите му още от миналия парламент Матеев приел за своя кауза "Изборният кодекс да бъде бавен и да не се разглеждат промените".

Депутатът от ПП отговори, че Народното събрание няма готовност, при спазване на всички изисквания от правилника, да разгледа тези законопроекти в петък. Той изтъкна, че дори един от тях още не е разпределен по комисии, няма как да бъдат изпълнени сроковете, няма доклади, становища и обществено обсъждане.

"Ако вие не разбирате, че няма доверие в този начин на гласуване, значи не разбирате нищо. Затова ще бъде обсъден в зала, разбира се, при спазване на всички изисквания в правилника", атакува го на свой ред Цонев. А председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ напомни, че разместването и добавянето на точки става след приемането на програмата.

Въпреки гласуването на програмата народните представители продължиха спора за включването на законопроектите за промени в Изборния кодекс. А Матеев продължи да твърди, че се нарушава правилника. "Не се срамувам, че за мен е кауза това да не върнем хартиената бюлетина и да не върнем начина, по който се манипулираха изборите при предишни изборни кампании", отбеляза той, обръщайки се към Цонев. Депутатът от ПП отново спомена "коалиция хартиена бюлетина", която имала мнозинство за приемане на изборните промени.

Цонев каза, че точката ще бъде придвижена според правилника. "Ако в петък тази точка не отговаря, значи няма да бъде гледана", добави той.

Надежда Йорданова от ДБ направи процедурно предложение от програмата да отпадне вече приетата точка за разглеждане на изборните промени. Аргументът ѝ беше, че те не са били обсъдени в комисии.

Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че по логиката на депутатите от ПП и ГЕРБ-СДС трябва да предложи да отпаднат всички точки от тазседмичната програма, освен изслушванията. Това означавало депутатите да не работят.

В крайна сметка законопроектите за изменения в Изборния кодекс останаха като точка от програмата. Беше включена допълнителна втора точка за днес – проект на решение за избиране на председател на Комисията по земеделието, храните и горите и на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. 

От БСП пък поискаха от програмата да отпаднат две точки. Едната от тях предвижда разглеждането на два проекта, свързани с отдаването на военна помощ за Украйна, внесени от "Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Другата е проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет" – втори етап. Предложението им не беше прието.

"Предлагаме точките за военна помощ за Украйна и точката за новите осем изтребителя да отпаднат. Не считаме, че в обществото има консенсус да предоставяме оръжие. Не може да искаме да станем страна във войната. Ние още не сме придобили първите 8, а сме тръгнали да купуваме нови 8. Не беше ли по-важно на видим как ще намирам цените на горивата", подчерта социалистът Борислав Гуцанов.

"Ако тезата на Йордан Цонев беше вярна – нека бъде в програмата, пък ако се справят, да я гледаме в петък. То тогава всички законопроекти да бъдат включени в програмата", каза Надежда Йорданов.

Програмата за работа на парламента за тази седмица предвижда и изслушване на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, както и на служебния министър на енергетиката Росен Христов. В петък предстои редовен парламентарен контрол, както и блиц контрол. Днес депутатите обсъждат и гласуват и проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *