ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Парламентът одобри правилата за избор на нови членове на СЕМ

Съвет за електронни медии СЕМ

Народното събрание одобри правилата за избор на нови членове на Съвета за електронни медии. Процедурата предизвика размяна на обвинения между управляващи и опозиция за състоянието на медиите.

Парламентът подкрепи предложените от медийната комисия стари правила за условията и реда за предлагане, изслушване, избор на кандидати за двамата нови членове на СЕМ.

От ГЕРБ заявиха, че преди да се реформира медийното законодателство не трябва да се пристъпва към избор на членове на медийния регулатор. Депутатът Радомир Чолаков видя връзка между правилата и предстоящия избор за нов генерален директор на БНТ и даде заявка да внесе промени в ЗРТ.

"Мнозинството в този парламент каза, че ще прави реформи, но не прави реформи. То просто овладява структурите на държавата такива, каквито са, и назначава свои хора на съответните позиции", изтъкна той.

Управляващите остро реагираха. Мирослава Петрова от "Продължаваме промяната" отхвърли твърденията на ГЕРБ и подчерта, че в случая има срокове, има изтичащи мандати и ще се върви към прозрачна процедура.

"И БНТ повече никога няма да бъде това, в което я превърнахте вие", заяви тя.

Социалистът Александър Симов директно заговори дали в този вид въобще е необходим СЕМ. 

„СЕМ има нужда от реформа. Сега имаме шанс да поправим малко нещата. Поставям си въпроса дали в този си вид той е необходим – това е един паразитен орган, който не работи и в определени моменти служи като репресия върху определени медии, може да унищожи всеки с глоби“, заяви народният представител от БСП от парламентарната трибуна.

„По никакъв начин не мога да приема ГЕРБ, която 12 години грубо кадрува в СЕМ, която слагаше кадри с дипломи 3.89, сега да ми държи моралната претенция за това какво ще се сложи“, каза още Симов във връзка с приемането на процедурни правила за предлагане на кандидати за членове на Съвета за електронни медии. „При всички положения ще е по-добро, който и да сложим за член на СЕМ. Нещата малко ще се подобрят, защото предишната ситуация беше ненормална“, допълни депутатът от левицата.

По думите му реформа в обществените медии не просто не се е случила, а сме станали свидетели на това как обществените медии се превръщат в придатък на партия ГЕРБ. „Видяхме обществена телевизия, която слугуваше на ГЕРБ по всякакъв начин. Сега това няма как да се случи“, категоричен бе той.

Според Александър Симов най-голямата сила на това мнозинство е, че вътре в него има сила – нещо, което при ГЕРБ никога не е имало. „Ние знаем как да дискутираме помежду си, не сме съгласни винаги, но точно това е гаранцията, че демокрация сега ще има, а няма да има желязната кубинка, която видяхме преди“, заяви социалистът.

„В последните 5 години, когато сме питали многократно за свобода на словото, тогава СЕМ ни се смееше“, допълни по темата Иван Ченчев, зам.-председател на парламентарната група на "БСП за България" и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. „СЕМ отвърна със смях на всяка едно наше питане и каза, че не е в техните прерогативи по никакъв начин да решават въпроси за свобода на словото. Кое е в техните прерогативи?“, попита депутатът от левицата.

„Освен че СЕМ нямат никакви прерогативи, освен, че станахме свидетели на какви ли не скандали вътре, но на всичкото отгоре си спомнете начина, по който беше избран генералният директор на БНР“, заяви от трибуната Иван Ченчев, обръщайки се към ГЕРБ с думите: „Когато ние искахме генералният директор на БНТ, както и да се казва, да не зависи и да ходи на килимчето на премиера, както и да се казва той, за малко повече пари отгоре, тогава вашата група го отхвърли. И сега с прочувствено слово да се правите как сте загрижени, няма как да приемем тази демагогия“.

По думите на Ченчев има много факти и обстоятелства, как по тяхно време са се управлявали обществените медии.

„Дайте да коментираме и това, което се случваше в БНТ – по ваше време се излъчваше тишина в ефир и вие само си констатирахте, а даже и ръкопляскахте. Ние направихме комисия, и тя го установи“, допълни Иван Ченчев.

Правилата предвиждат предложенията за кандидатите за двама членове на СЕМ да се правят от народните представители и от парламентарни групи до медийната комисия в седемдневен срок. Изискването е кандидатите да имат опит в електронни медии, съобщения, журналистика, право или икономика.

Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в ресорната комисия, като окончателният избор ще е в пленарната зала. В края на април изтичат мандатите на двама от членовете на СЕМ – София Владимирова и Розита Еленова, и двете от квотата на НС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *