ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Парламентът ратифицира договора за втората партида самолети

Парламент

Със 152 гласа "за", 42 "против" и 7 "въздържали се" парламентът ратифицира договора за придобиването на осем нови самолета F-16 Блок 70. Против гласуваха от "Възраждане" и БСП, както и депутати от "Продължаваме промяната".

Покупката на нови осем изтребителя ще струват на страната около 1.3 млрд. долара. Като договорът се свежда не само до закупуването на самите машини, а и до необходимото им оборудване.

От "Възраждане" не подкрепиха даването на зелена светлина на договора и заявиха, че това би било обидна сделка за България.

Депутатът от БСП Румен Гечев пък предупреди, че "това е празен чек, днес 2 млрд. лева, утре – 200 млрд. лева".

От "Демократична България" посочиха, че трябвало да има кой да пази небето над държавата. Подобни позиции изразиха и от "Продължаваме промяната".

Народният представител от БСП Борислав Гуцанов отбеляза, че Народното събрание все повече заприличвало на генерален щаб на армията и призова всички, които някога са държали автомат, да се качат на трибуната.

От ГЕРБ-СДС отговориха на атаката, като посочиха, че не те са подготвяли договора за покупката на нови самолети.

"Те са договорени от вашето правителство, документите са получени на 18 юли, от кабинета, който управляваше тогава", изтъкна Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

Припомняме, че заради закупуването на новата партида самолети още по време на обсъждането на идеята в кабинета "Петков" вицепремиерът Корнелия Нинова напусна заседанието заедно с трима министри на БСП.

Тогава позицията на Нинова бе, че народът се нуждае от парите, които ще се дадат за самолетите, за да оцелее през зимата. "В този момент най-малко е необходимо България да прави инвестиционен разход за оръжия", категорична бе тя.

Тази й позиция бе припомнена от държавния глава Румен Радев по време на консултациите на парламентарната група на БСП в президентството на 16 ноември. Тогава Радев упрекна Нинова, че противопоставя социалната политика на тази, свързана с националната сигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *