ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Парламентът закри окончателно специализираните съдилища и прокуратури

Парламент

Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт. По-рано депутатите отмениха и кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет.

След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител.

Съдиите, прокурорите и следователите от специализираното правосъдие ще се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на предварително изпълнение. В 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура.

В 30-дневен срок от изтичането на предходния срок съдийската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд. При преназначаването ще се отчита и степента на натовареност на съответния съд или отделение.

Също в 30-дневен срок прокурорската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, съответно от закритата Апелативна специализирана прокуратура, приеха депутатите. В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализирана прокуратура, реши още правната комисия.

От ГЕРБ-СДС до последно браниха спецправосъдието. Те попитаха как се съчетава квотният принцип с натовареността на съда. Дани Каназирева коментира, че с тези квоти управляващите влизат в пряко нарушение на Конституцията и това щяло да стане ясно много скоро. Според нея отдавна е отминало времето за принудително разселване. Тя изрази опасения, че магистратите могат да си направят отвод. 

От ПП се аргументираха, че в Наказателния кодекс изрично са изброени хипотезите, при които може един съдия да си направи отвод. Делата, които са започнати, ще продължат да се гледат от същия съдебен състав, а необразуваните дела ще се гледат вече по места.

"Гарантираме, че голяма част от съдиите и прокурорите ще останат в София, ще запазят своя ранг и възнаграждение", каза и Атанас Славов от "Демократична България".

Петър Петров от "Възраждане" не се съгласи със специалните изисквания за преназначаване на магистратите. Според него целта е те да бъдат санкционирани за резултати от дейността им, които не са се харесали на управляващите. За делата от НК има несменяемост на съдебния състав, подчерта той. Петров е против "разселване на съдии по държавата" без оглед на тяхната професионална квалификация.

"Дори вашият стожер Гешев каза, че резултатите с корупцията не са чак толкова големи. Кои дела са завършили с осъдителни присъди", попита Мирослав Иванов от ПП.

Александър Ненков-ГЕРБ посочи, че управляващите вменяват вина на прокуратурата, но попита кой събира доказателства – прокуратурата или службите. "Ако няма синхрон между тях – нищо няма да се случи. Вие изпълнявате чужда воля и не става дума за реформа. Вие сте поели ангажимент", каза той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *