ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Партии редовно внасят в ЦИК документи с подписи на починали

Цветозар Томов

Не за пръв път партиите предоставят подписки с множество починали. Това обаче не е нарушение на закона, обясни пред NOVA зам.-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. "Аз обявих пред комисията, че ще гласувам против регистрацията на всички кандидати, в чиито подписки има повече от 50 починали, защото това не е нормално. Може да има единични трагични случаи, но такова количество означава, че нещо не е наред при самия начин на събиране на подписите", подчерта Томов. И обясни, че няма конкретно изискване за събирането на подписи, но те няма как да бъдат събирани преди президентския указ за насрочване на изборите и преди утвърждаването на изборните книжа от ЦИК.

"Това е едно явление, което е в състояние да руши доверието в изборния процес. Не бива да се подиграваме по този начин със закона", категоричен е зам.-председателят на ЦИК. "Има случаи, при които партии се явяват на избори и взимат по-малко гласове от тези 2500 подписа, които трябва да представят”, добави той, но отказа да каже коя е партията, внесла най-много подписи на починали хора при регистрацията си за предстоящите предсрочни избори на 2 октомври. 

Има хора, които фигурират в избирателните списъци по постоянен адрес в България, но всъщност живеят в чужбина. Но понеже списъците се правят по постоянен адрес, ако подадат заявление за гласуване извън страната – те биват отписвани. "Само че процентът на тези, които подават заявление да гласуват извън страната, е сравнително нисък, останалите остават в списъците. Проблемът на законодателя е дали това е уместният начин, по който следва да се правят избирателните списъци”, поясни Томов. 

Тази година в избирателните списъци има приблизително 6 661 000 души, а предварителните резултати от преброяването на цялото население е 6 520 000. "Това означава, че трябва да има около милион и половина души, които не живеят в България, но влизат в избирателните списъци", отбеляза зам.-председателят на Избирателната комисия. Той обаче увери, че това не влияе на изборния резултат. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *