ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Пендаровски изпраща човек за откриването на клуба в Благоевград

македонски културен клуб никола вапцаров благоевград (БНТ)

Очаква се президентът на Северна Македония Стево Пендаровски да изпрати свой представител на откриването на македонски културен клуб в Благоевград утре. Пендаровски е получил покана, но е отговорил, че на събитието ще присъства секретарят на кабинета му Миле Бошняковски, съобщава БНР.

По-рано през седмицата Пендаровски изрази учудване, че не е поканен на събитие, което според него е първото, организирано от македонци в България, откакто Северна Македония е независима държава.

От външното ни министерство заявиха, че не коментират инициативи на частни лица, но виждат "провокация" в пристигането на македонски представители за откриването на клуба. Клубът ще носи името на Никола Вапцаров.

Семейството на поета е възмутено от използването на името му за т.нар. културен клуб. Близките на Вапцаров заявиха, че не са давали съгласието си клубът да носи името на поета и че самият той се е самоопределял като българин.

Днес от ВМРО подготвят протест по повод откриването на културния клуб, съобщи бТВ.

Константин Стаев обясни, че демонстрацията няма да е пред клуба и че не се търси да има напрежение. „Нашият протест е на паметника на Гоце Делчев, а не тук. Именно за да бъдат избегнати такива провокации, такива ексцесии. Тъй като това, което ние целим, е всъщност нормализирането на отношенията между двете държави. Но в контекста на момента, в който те осъзнаят каква е историческата истина, която всъщност им подсказват и  роднините на Никола Вапцаров. Те ясно и категорично заявиха позицията, че не са съгласни клуба да носи името на Никола Вапцаров“, каза Стаев.

Според Велислав Илиев от Младежката организация на ВМРО не може да се има доверие на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

„От предишни негови действия той по никакъв начин не цели нормализиране на тона с България. Спомняме си масовите протести в Скопие, които бяха организирани от него  и неговата партия след приемането на френското предложение. Спомняме си как той истерично крещеше, че няма да отвори конституцията. Спомням си също, че господин Мицковски използваше изрази като „отровно дърво“ по повод двустранния договор на България със Северна Македония. Няма как на фона на тези негови изказвания и на действията, които предприема неговата партия спрямо нашата общност там и нашите културни клубове – няма как на този фон ние да очакваме тук, господи Мицковски, да се държи по различен начин“, смята Илиев.

От Младежката организация гарантираха, че няма да има никаква подкрепа на ескалация на напрежението в утрешния протест, който започва в 11 часа.

Междувременно лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова политиците в Северна Македония да поведат битка за победа над България в Европейската комисия. В интервю за македонската медия А1он Мицкоски каза: "България може да блокира когато поиска и както поиска. Ако ние в Брюксел победим България, това ще е исторически момент. Според него е възможно "да има промяна в преговорната рамка" на Северна Македония за членство в ЕС.

В неделя Мицкоски ще присъства на откриването на така наречения Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград: "България може да го приеме за провокация, но ние не отваряме културен македонски център, чието име е на доказан сътрудник на фашистите, македонският народ е антифашистки и така е създал своята държава на основата на борбата срещу фашизма и тези две неща не могат едно с друго да се свързват. Второ, ние не отхвърляме идентичността на България, те отхвърлят нашата, и в това има съществена разлика"

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *